Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε με επιστολή του προς τους βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU και CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να στηρίξουν την καταβολή της επόμενης δόσης.
  
Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Β. Σόιμπλε απέστειλε σχετική επιστολή προς τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) όπως και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) -μια επιστολή που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται-, στην οποία αναφέρει τα εξής: «κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ».
 
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κριτική που ασκείται από κάποιους βoυλευτές εστιάζει στο ότι «το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα -σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
  
Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι «το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο».
  
Σύμφωνα με την η Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι «η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη».
 

«Στα τυφλά» το ΔΝΤ για Ελλάδα

 
Παράλληλα, τις θέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να εκθέσει η επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, που θα μιλήσει στην 21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Η τεχνοκράτης αναμένεται να τοποθετηθεί σε ενότητα του συνεδρίου αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Ελλάδας μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μέσω Skype, ενώ μέρος αναμένεται να λάβει και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Cnn.gr, η ημερομηνία σύγκλησης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το θέμα της «επί της αρχής έγκρισης» ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα παραμένει άγνωστη.
 
Όπως αναφέρεται, η ολοκλήρωση της διαδικασίας της «επί της αρχής έγκρισης», πάντα υπό την αίρεση της επίτευξης συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους ή νέας χρηματοδότησης μεταξύ της χώρας και των δανειστών, θα οδηγήσει σε μία δεύτερη απόφαση, βάση της οποίας η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει πόρους.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πηγές της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν πως δεν έχει οριστεί η σχτική συζήτηση ακόμη, παρότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για την εν λόγω απόφαση την 27η Ιουλίου.
 
Σημειώνεται πως η «επί της αρχής έγκριση» θα επιτρέψει τις εκταμιεύσεις για την Ελλάδα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, βάση του προγράμματος του ESM.