Σύμφωνα με το Reuters, τα τέσσερα αραβικά κράτη απέστειλαν έναν κατάλογο 13 απαιτήσεων στην Ντόχα, ως προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων, που έχουν επιβάλει στο εμιράτο, συμπεριλαμβάνοντας και τον περιορισμό σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν καθώς και τη διακοπή του Αλ Τζαζίρα.

Ο εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, Ντέιβιντ Κέι, δήλωσε πως «αυτή η απαίτηση αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή ενάντια στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, καθώς κράτη με πρόσχημα μια διπλωματική κρίση, λαμβάνουν μέτρα για να επιβάλουν τη διακοπή λειτουργίας του Al Jazeera», ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ωθήσει αυτές τις κυβερνήσεις να μην επιμείνουν σε αυτή την απαίτηση.

Το Αλ Τζαζίρα από τη μεριά του έχει ανακοινώσει πως έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί τη δημοσιογραφία χωρίς να υποκύπτει σε πιέσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα χαρακτήρισαν το γεγονός ως μια «απαράδεκτη ενέργεια εκβιασμού» εκφράζοντας έτσι την ανησυχία τους για την αίτηση των αραβικών κρατών. Συγκεκριμένα η επικεφαλής του γραφείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Μέση Ανατολή δήλωσε πως «Αυτού του είδους η πίεση και ο εκβιασμός προδίδουν την ξεκάθαρη επιθυμία συγκεκριμένων κρατών του Κόλπου να λογοκρίνουν το δίκτυο και αυτό συνιστά μια σοβαρή απειλή ενάντια στην ελευθερία του Τύπου, την πολυφωνία και το δικαίωμα της πρόσβασης στην ενημέρωση στην περιοχή».