Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως οι απαιτήσεις της Αθήνας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είναι ένα όνειρο που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα περιμένουν να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου και έκανε λόγο για τακτικισμούς από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι τακτικής και αυτή θα είναι η τελευταία Διάσκεψη, καθώς δεν προτίθενται να συζητούν μια ζωή για το ζήτημα επίλυσης του Κυπριακού. «Εμείς το βλέπουμε αυτό και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτή θα είναι η τελική διάσκεψη. Δεν θα συζητάμε το Κυπριακό μια ζωή, αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει βάση για διάλογο όταν η απέναντι πλευρά τα θεωρεί δεδομένα. «Αυτό δεν το δεχόμαστε. Δείξαμε την ελαστικότητα που μπορούσαμε, αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις βασικές αρχές μας».