«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, στο ΑΜΠΕ, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι ακόμη δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα, αλλά στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι.

Σύμφωνα με το Flynews οι σημαντικότερες εστίες εντοπίζονται στις περιοχές Παρασυρός, Σκουτάρι, Δροσοπηγή και Αργυλιά. Κατά την ίδια πηγή, η πύρινη λαίλαπα προκάλεσε ζημιές σε οικίες στον Κότρωνα Λακωνίας, ενώ κάηκε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην περιοχή Γονέας.
Στον Παρασυρό, επιχειρούν σύμφωνα με την Πυροσβεστική 24 οχήματα της Πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Παράλληλα, στον Πύριχχο επιχειρούν οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 32 ατόμων.


«Άμεση η κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας» 

Η Α. Τζανετέα ανέφερε ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά. Όπως εξήγησε, υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς.

Επιπλέον δήλωσε ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς. Υπήρχε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά «δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε. Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις», συμπλήρωσε

Στην πυρκαγιά στην περιοχή του Κότρωνα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 23 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 54 ατόμων, ενώ παράλληλα στην περιοχή του Παρασύρου τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα.


Φωτιά και στον Μαραθώνα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στις 3:30 τα ξημερώματα στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι φλόγες καίνε δασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ τις προσπάθειές τους θα βοηθήσει και ένα ελικόπτερο με ρίψεις νερού από αέρος.


Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Φθιώτιδα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά Ροβολιάριο στη δυτική Φθιώτιδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στο χωριό Τσούκα.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας. Ειδικότερα, εκεί επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.


Αντίθετα καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στο Μαυρομάτι Αλιάρτου στη Βοιωτία καθώς πλέον βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο όπως και αυτή στην Αγία Ειρήνη Κεφαλονιάς.