του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Παρασκευή, 30 Ιουνίου και το Rockwave Festival 2017 ξεκινάει με μία ελληνική μέρα, με σημαντικά ονόματα της εγχώριας σκηνής να ανεβαίνουν στις δύο σκηνές του Terra Vibe. Ο αμείλικτος ήλιος, όμως, μάλλον κράτησε αρκετό κόσμο μακριά από τη Μαλακάσα. Ειδικά όσα συγκροτήματα εμφανίστηκαν πριν τις 7 το απόγευμα είχαν την τεράστια ατυχία να έχουν αντίπαλο τους τον αθηναϊκό καύσωνα.
 
Dimitris Lampropoulos/ThePressProject


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject (Inner Wish)   
INNER WISH, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του κλασικού/μελωδικού heavy metal στην Ελλάδα.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject (Nightstalker)
Οι Nightstalker στο «Children of the Sun», το οποίο ο κόσμος στη Μαλακάσα τραγούδησε με μια φωνή.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject (1000mods)
Οι 1000mods ζήτησαν το χειροκρότημα για όλες τις μπάντες του Rockwave, αλλά και για αυτές που κάθε εβδομάδα «παίζουν σε υπόγεια και σε σκηνές», κλείνοντας με το «Super Van Vacation».

Οι Rotting Christ, χωρίς καμία καθυστέρηση και υπό τη συνοδεία της αποθέωσης των παρευρισκόμενων, ανέβηκαν στην σκηνή, όπου κυριολεκτικά, όπως φώναξε και ο Σάκης, frontman και ιδρυτικό μέλος του γκρουπ μαζί με τον Θέμη Τόλη, έγιναν «πουτάνα όλα». Φωτιές, καπνοί και ένας Σάκης Τόλης να δίνει όλο του το είναι από την πρώτη νότα. Εμφανώς κεφάτος, δεν σταμάτησε να τονίζει ότι είναι τιμή τους να παίζουν στην πόλη τους. Οι Rotting Christ είναι συγκρότημα με ιστορία, από αυτά που δεν χρειάζονται περαιτέρω διαπιστευτήρια, αλλά αν τυχόν κάποιος δεν τους ξέρει, οι Rotting Christ ιδρύθηκαν το 1988 στην Αθήνα και από καταλήψεις σχολείων έφτασαν να παίζουν σε φεστιβάλ από την Αγγλία μέχρι την Ινδία και το Περού. Ο κόσμος δεν σταμάτησε να χοροπηδάει στους ρυθμούς της πενταμελούς μπάντας σε αυτή την επική εμφάνισή τους, ενώ τα circle pits καλά κρατούσαν. Για μιάμιση ώρα τα έδωσαν όλα στο κοινό, το οποίο με τη σειρά του ανταπέδωσε με το θερμότερο χειροκρότημα.


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject (Rotting Christ)

«Ήταν από τις πιο μεγαλειώδεις εμφανίσεις των Rotting Christ που έχω παρακολουθήσει», λέει στο TPP o Γιάννης, για να συμπληρώσει ότι, «παρά την ζέστη, το θέαμα από την πρώτη μέρα μάς αποζημίωσε».


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

 

Η 2η ημέρα του Rockwave ήταν αφιερωμένη στον alternative ροκ ήχο με πινελιές από pop, έχοντας ως αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές τους Placebo, στην καλύτερή τους εμφάνιση στην Ελλάδα, καθώς και τον σταθερά εξαιρετικό Sivert Høyem.

Dimitris Lampropoulos/ThePressProject (Fat White Family)


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject (Cigarettes After Sex)

Dimitris Lampropoulos/ThePressProject (Sivert Hoyem)

Ο Sivert Hoyem, πρώην φωνή των Madrugada, έμοιαζε να βρίσκεται σε φοβερή υπερένταση και κάθε του τραγούδι ηλέκτριζε ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

«Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο Sivert για ακόμα μια φορά ήταν συγκλονιστικός» είπε στο TPP η φαν Έλενα, ενώ ο Hoyem υποσχόταν από σκηνής ότι «Θα τα ξαναπούμε στην Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου». 

Αργότερα, οι Placebo ερμήνευσαν το «Pure Morning» και από κάτω όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Η πλειοψηφία του κόσμου ήταν πολύ νεαρής ηλικίας και έδειχνε να απολαμβάνει πραγματικά τους Άγγλους.


Giannis Negris/i-jukebox.gr (Placebo)

Οι Placebo κλείνουν φέτος 20 χρόνια ύπαρξης και το γιόρτασαν στη Μαλακάσα, παίζοντας τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους. Αρκετά κεφάτος ο τραγουδιστής και κιθαρίστας τους, Brian Molko, έπαιζε τα κομμάτια σχεδόν χωρίς παύσεις μεταξύ τους. Τα «Special K», «Bitter End» και «Song to Say Goodbye» ξεσήκωσαν το κοινό, ενώ η καλύτερη στιγμή της συναυλίας ήταν στο «Without You I’m Nothing», όταν στις γιγαντοοθόνες του stage εμφανίσθηκε η φιγούρα του David Bowie. Δικαιολογημένα όλος ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Την Κυριακή, τελευταία μέρα του Rockwave Festival, οι Gojira σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους, οι Flogging Molly έστησαν ένα ασταμάτητο πάρτι, ενώ οι Paradise Lost χάρισαν στον κόσμο ένα πολύ δυνατό show. Τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν και οι headliners Evanescence, το πιο δυνατό από εμπορικής άποψης όνομα τού φεστιβάλ. 

Η επιλογή των Evanescence ως headliners του Rockwave ήταν ένα από τα φετινά στοιχήματα της διοργάνωσης, το οποίο φάνηκε να κερδήθηκε. Η μπάντα αποτελεί το προσωπικό σχήμα της Amy Lee, αφού τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ αλλάζουν συνεχώς.


Giannis Negris/i-jukebox.gr (Evanescence)

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η διοργάνωση φεστιβάλ δε φαίνεται να είναι μια εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν είναι όσο προσοδοφόρα ήταν στο παρελθόν. Άλλωστε, όλοι μας παρατηρήσαμε κάποια στιγμή ότι τα ξένα ονόματα άρχισαν να εκλείπουν από τις αφίσες και οι διοργανωτές στράφηκαν σε εγχώριους καλλιτέχνες για στήριξη της σκηνής αλλά και μείωση των εξόδων. 

Σχετικά, ο Σπύρος Σμυρνής από το γραφείο Τύπου της διοργανώτριας Didi Music είπε στο TPP: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να διοργανώνεις ένα φεστιβάλ σε καιρό κρίσης καθώς τα οικονομικά κόστη είναι τεράστια και η φορολογία δυσβάσταχτη: 24% ΦΠΑ και 7% ΑΕΠΙ».

Από το Rockwave Festival πέρασαν φέτος περισσότεροι από 20.000 θεατές σύμφωνα με τη Didi Music. Παρά τον καυτό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, όλοι όσοι βρεθήκαμε στη Μαλακάσα το χαρήκαμε με την ψυχή μας.