Η αθωότητα του Τ. Θεοφίλου κρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς σύμφωνα με την ψηφοφορία μεταξύ των δικαστών, τρεις τάχθηκαν υπέρ της αθωότητας του και δύο κατά. Μάλιστα, η μία εφέτης τον έκρινε ένοχο για όλες τις κατηγορίες, ενώ η δεύτερη τον έκρινε ένοχο μόνο για τη ληστεία στην Πάρο.

Υπενθυμίζεται πως πρωτοδίκως, ο Τ. Θεοφίλου είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για ληστεία στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012.

Την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου ακολούθησε πανδαιμόνιο χαράς από το πλήθος αλληλέγγυων που είχαν βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του. «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά» ήταν το σύνθημα που δόνησε την αίθουσα του Εφετείου.

Ο Τάσος Θεοφίλου ήταν χαμογελαστός και έδειχνε ήρεμος καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης. Στο άκουσμα τής αθώωσής του, το χαμόγελο του πια ήταν έκδηλο. 

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή-προμήθεια-κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.ά.

Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως θα πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και τη πλαστογραφίας ενώ το δεύτερο μέλος που μειοψήφησε υποστήριξε ότι πρέπει να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Περιπέτεια πέντε ετών


Dimitris Lampropoulos/ ThePressProject

Η αρχή έγινε όταν ο Τάσος Θεοφίλου κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ληστείας τράπεζας στην Πάρο τον Αύγουστο του 2012, κατά την οποία υπήρξε ένας νεκρός. Ο ίδιος συνελήφθη στην Αθήνα ως ύποπτος, γνωστός στον αναρχικό χώρο, με τα ΜΜΕ να τον αντιμετωπίζουν ως ένοχο.
 
Έτσι, ο Τ. Θεοφίλου δικάστηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί τρομοκρατίας (187Α). Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της δίκης του, αλλά και την έφεσης, το μοναδικό στοιχείο που παρουσιάστηκε εναντίον του, ήταν ένα καπέλο, το οποίο μάλιστα δεν υπήρχε στα αρχικά ευρήματα της ληστείας.

Βάσει αυτού του «στοιχείου», ο Θεοφίλου καταδικάστηκε το 2014 σε 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στη ληστεία της Πάρου, με τη δεύτερη δίκη να ακολουθεί κατόπιν άσκησης έφεσης τόσο του ίδιου του κατηγορουμένου όσο και υπέρ του νόμου.

Μετά από πολυήμερη διαδικασία, και αφού κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο ως έναν από τους δράστες της ληστείας, όπως και στην πρωτόδικη διαδικασία, η εισαγγελέας Έδρας, με την σημερινή αγόρευσή της, εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή της πως ο Θεοφίλου «υπήρξε μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό».
 
Απολογούμενος στο πρώτο δικαστήριο, ο Θεοφίλου ερωτηθείς από τον πρόεδρο είχε υποστηρίξει ότι η «ΣΠΦ» είναι «αναρχομηδενιστική οργάνωση» η οποία δεν πιστεύει «στο όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης» κάτι στο οποίο ο ίδιος πιστεύει «ως αναρχοκομμουνιστής».
 
Απολογούμενος στην παρούσα δίκη, μεταξύ άλλων ο Θεοφίλου είπε, ότι «η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο κατά την σύλληψή μου» ενώ επανέλαβε ότι διώκεται γιατί είναι αναρχικός: «Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα… αδικήματα: στον ταξικό πόλεμο πήρα θέση με τους αδικημένους, είμαι αναρχικός».

«Ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού»

 
Νίκη του νομικού πολιτισμού χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι του Τάσου Θεοφίλου την αθώωσή του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν στην οποία συγχαίρουν τα μέλη του δικαστηρίου που «αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών» και απένειμαν δικαιοσύνη.
 
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι συνήγοροι του 33χρονου αναρχικού, Κώστας Παπαδάκης, Άννυ Παπαρούσσου και Σπύρος Φυτράκης, αναφέρονται σε «θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες» ενώ τονίζουν ότι η αθώωση του εντολέα τους «απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως ‘δίκαιο’ υποδείξεων».
 
Η ανακοίνωση των τριών δικηγόρων έχει ως εξής:
 
«Η σημερινή πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες. Ταυτόχρονα είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλοσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων. Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία.

Θερμούς χαιρετισμούς στο αγωνιζόμενο κίνημα, που μαζί με τους συνήγορους υπεράσπισης δώσαμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να απλωθεί με επιτυχία το κύμα συμπαράστασης, πολύ ευρύτερα από τα όρια του αναρχικού χώρου και να νικήσει τους μηχανισμούς. 
Μετά από πέντε χρόνια άδικης φυλάκισης ο Τάσος βγαίνει σήμερα. Με το βλέμμα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, ο αγώνας συνεχίζεται».