του Glenn Greenwald για το The Intercept

Αν και το CNN αποφάσισε – για την ώρα – να μην αποκαλύψει το όνομά του, το δίκτυο κατέστησε σαφές ότι ακολουθήθηκε αυτή η διακριτικότητα λόγω της μακροσκελούς δημόσιας συγγνώμης του χρήστη, την υπόσχεσής του να μην επαναλάβει τέτοια συμπεριφορά και λόγω της ιδιότητάς του ως απλός πολίτης. Αλλά στο άρθρο του, το δίκτυο απείλησε με απόλυτο τρόπο ότι θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη για την απόκρυψη του πραγματικού ονόματος του χρήστη, εάν αλλάξει στο μέλλον η συμπεριφορά του:

Το CNN δεν δημοσιεύει το όνομα του «HanA**holeSolo» επειδή είναι ένας ιδιώτης, ο οποίος έχει δώσει μια εκτεταμένη δήλωση συγγνώμης, έδειξε τη μεταμέλειά του λέγοντας ότι έχει κατεβάσει όλα τα προσβλητικά δημοσιεύματά του και επειδή είπε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει αυτήν την άσχημη συμπεριφορά στα κοινωνικά δίκτυα. Επιπλέον, είπε ότι η δήλωσή του θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλους ώστε να μην κάνουν το ίδιο. Το CNN διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύσει την ταυτότητά του σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής.

Πολλές από τις κατηγορίες κατά του CNN για την στάση του, φαίνονται εδώ ψευδείς. Αυτό περιλαμβάνει τον ισχυρισμό του γιου του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζ., ότι ο χρήστης που απειλείται από το CNN είναι 15 χρονών (ο δημοσιογράφος του CNN, Άντριου Καζίνσκι, δήλωσε ότι ο χρήστης του Reddit είναι ενήλικας). Ο ισχυρισμός ότι το CNN «εκβίασε» τον χρήστη για να ζητήσει συγγνώμη- που εκφράζεται με ένα χάσταγκ στο τουίτερ, #CNNBlackmail, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των πιο δημοφιλών θεμάτων που επικρατούν στον ιστότοπο- φαίνεται αμφίβολος στην καλύτερη περίπτωση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο χρήστης μίλησε στο CNN πριν δημοσιεύσει την απολογία του (αν και το ίδιο το CNN λέει ότι ήρθε σε επαφή με τον χρήστη μια μέρα πριν δημοσιεύσει τη συγγνώμη του, πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι ήξερε πως το CNN είχε ανακαλύψει το όνομά του όταν την δημοσίευσε).

Αλλά η μη εγκυρότητα των συγκεκριμένων κατηγοριών δεν αθωώνει το CNN. Υπάρχει κάτι το απόλυτα ανατριχιαστικό, εκφοβιστικό και αδέξιο για έναν μεγάλο οργανισμό ειδήσεων που δηλώνει δημοσίως ότι θα αποκαλύψει την ταυτότητα κάποιου εάν δημοσιεύσει ξανά περιεχόμενο στο διαδίκτυο που θα κριθεί από το δίκτυο ακατάλληλο ή απαράδεκτο. Είτε πρόκειται για πρόθεση του CNN είτε όχι, το άρθρο κάνει να φαίνεται ότι το CNN θα παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις αυτού του πολίτη και θα τον τιμωρήσει με το ξεσκέπασμά του εάν γράψει κάτι που δεν αρέσει στο δίκτυο.

Υπάρχει επίσης κάτι το δυσάρεστο στο γεγονός ότι το CNN – το αντικείμενο του πρωτότυπου βίντεο – ήταν το ειδησεογραφικό πρακτορείο που ανακάλυψε την ταυτότητά του. Το γεγονός αυτό περιέχει τη μορφή της εκδίκησης: Εάν εσύ, ακόμη και ως τυχαίος και ανώνυμος χρήστης του διαδικτύου, δημοσιεύσεις περιεχόμενο με κριτική στάση για το CNN, τότε αυτό θα χρησιμοποιήσει τους τεράστιους εταιρικούς πόρους του για να σε ερευνήσει, να αποκαλύψει την ταυτότητά σου και να σε απειλήσει ότι θα σε ξεσκεπάσει εάν το ξανακάνεις.

Η πραγματικότητα εδώ είναι μάλλον πιο περίπλοκη. Το πιο επιθετικό απόσπασμα εδώ– «το CNN διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύσει την ταυτότητά του σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής» – ακούγεται σαν τυπική δικηγορική φράση που θα απαιτούσαν να συμπεριληφθεί στελέχη της εταιρείας ή εταιρικοί δικηγόροι. Δεν ακούγεται σαν κάτι που θα είχε γράψει μόνος του ένας τυπικός δημοσιογράφος. (Το CNN δεν απάντησε στις ερωτήσεις του The Intercept σχετικά με το ποιος εισήγαγε αυτήν τη φράση ή ποια μελλοντική συμπεριφορά εκ μέρους του χρήστη θα μπορούσε να προκαλέσει την απειλή του CNN να τον εκθέσει· θα ενημερώσουμε αυτό το άρθρο αν ληφθεί οποιαδήποτε απάντηση).

Και ο ρόλος του CNN στην ανακάλυψη της ταυτότητας αυτού του χρήστη είναι πιθανότατα περισσότερο ένα υποπροϊόν της καλά αναπτυγμένης δεξιότητας στη διερεύνηση του διαδικτύου του Καζίνσκι, παρά μια απόφαση της εταιρείας να θέσει ως στόχο έναν επικριτή. Πράγματι, η απόφαση να αποκρύψει το όνομα του ατόμου- εάν είχε γίνει χωρίς την απειλή να το αποκαλύψει στο μέλλον- θα μπορούσε αναμφισβήτητα να θεωρηθεί ως μια αξιέπαινη περίπτωση δημοσιογραφικής συγκράτησης.

Απαντώντας στις επικρίσεις χθες το βράδυ, ο Καζίνσκι υποστήριξε ότι «αυτή η φράση έχει παρερμηνευτεί. Σκόπευε μόνο να δείξει ότι δεν κάναμε καμία συμφωνία με το άτομο σχετικά με την ταυτότητά του». Αυτό μπορεί να ήταν η πρόθεση του CNN, αλλά δεν είναι αυτό που λέει η πρόταση.

Όποια και αν ήταν η πρόθεση, πρόκειται για μια περίπτωση όπου ένας από τους ισχυρότερους οργανισμούς των μέσων ενημέρωσης απειλεί ξεκάθαρα έναν επικριτή του με το ξεσκέπασμά του, αν δημοσιεύει υλικό που το δίκτυο θεωρεί- βάσει των δικών του κρυφών προτύπων- ότι αξίζει να τιμωρηθεί. Και η απειλή έρχεται μετά από την ταπεινωτική δημόσια συγγνώμη του, που δημοσιεύτηκε σε λιγότερο από μια μέρα αφού έμαθε ότι το CNN είχε ανακαλύψει την ταυτότητά του.

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με το εάν ένας ειδησεογραφικός οργανισμός- όταν αποφασίζει ποια πληροφορία είναι άξια ενδιαφέροντος- θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το αν κάποιος είναι μετανοιωμένος γι’ αυτό που είπε και αν υπόσχεται να μην εκφράσει παρόμοιες απόψεις στο μέλλον. Αυτές οι θεωρήσεις φαίνεται να προέρχονται από εκείνους που έχουν την εξουσία να τιμωρήσουν την κακή συμπεριφορά- έναν γονέα, έναν αστυνομικό ή έναν δικαστή- και όχι από έναν ειδησεογραφικό οργανισμό. Όλα αυτά δίνουν μια αίσθηση ότι το CNN αποφασίζει ποιος είναι το καλό και ποιος είναι το κακό παιδί με βάση το είδος των απόψεών τους και μοιράζει δημοσιογραφικές ποινές και ανταμοιβές αντίστοιχα.

Επιπλέον, αν το όνομα αυτού του προσώπου είναι άξιο ενδιαφέροντος – με το σκεπτικό ότι ρατσιστές ή άλλοι που δημοσιεύουν εμπρηστικό περιεχόμενο πρέπει να εκθέτονται και να διαπομπεύονται- έχει σημασία εάν εξέφρασε στα στελέχη του CNN αρκετή μεταμέλεια; Και αν το όνομά του δεν είναι άξιο λόγου, τότε γιατί θα έπρεπε το CNN να απειλεί να το αποκαλύψει σε περίπτωση που κάνει μελλοντικές δηλώσεις που δεν αρέσουν στο δίκτυο;

Εάν είστε κάποιος που πιστεύει ότι οι οργανισμοί των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να αποκαλύπτουν την ταυτότητα ακόμη και τυχαίων, ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου που εκφράζουν αντισημιτικές ή ρατσιστικές απόψεις, τότε θα πρέπει να είστε έτοιμοι να ορίσετε τον πλήρη κατάλογο των ιδεών που αξίζουν παρόμοια μεταχείριση. Θα πρέπει να αποκαλύπτεται η ταυτότητα οποιουδήποτε υποστηρίζει τον Τραμπ; Εκείνων που αντιτίθενται στην ισότητα των γάμων; Εκείνων που έχουν ιδέες που θεωρούνται σεξιστικές; Εκείνων που υποστηρίζουν τον κομμουνισμό; Είστε εντάξει με το να αποφασίζουν τα εταιρικά στελέχη των Μέσων για το ποιες απόψεις αξίζουν τη δημόσια έκθεση;

Όπως και να έχει, το CNN είναι μια τεράστια επιχείρηση στα Μέσα που ανήκει σε μια ακόμα μεγαλύτερη εταιρεία. Έχει ουσιαστικά απεριόριστους πόρους. Θα πρέπει να επευφημούμε όταν χρησιμοποιούνται οι πόροι αυτοί για να διερευνήσουν όσους ασκούν μεγάλη πολιτική και οικονομική εξουσία. Αλλά όταν χρησιμοποιούνται για να απειλήσουν και να τιμωρήσουν έναν τυχαίο, συγκαλυμμένο πολίτη ο οποίος έχει ασκήσει κριτική για το δίκτυο- όσο ανάρμοστες κι αν είναι οι απόψεις του- αυτό μοιάζει περισσότερο με εταιρικό εκφοβισμό και τρομακτική λογοκρισία, παρά με πραγματική δημοσιογραφία.

Τελευταία ενημέρωση: Το CNN μόλις εξέδωσε δήλωση σε απάντηση στη συζήτηση που προκάλεσε το άρθρο του:

Το CNN αποφάσισε να μην δημοσιεύσει το όνομα του χρήστη του Reddit από ανησυχία για την ασφάλειά του. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το δίκτυο τον εκβίασε ή τον εξανάγκασε είναι ψευδής. Ο χρήστης, που είναι ένας ενήλικας άνδρας και όχι ένα 15χρονο αγόρι, απολογήθηκε και διέγραψε τον λογαριασμό του πριν ακόμα μιλήσει με τον ρεπόρτερ μας. Το CNN δεν έκανε ποτέ καμία συμφωνία, κανενός είδους, με τον χρήστη. Στην πραγματικότητα, το CNN συμπεριέλαβε την απόφασή του να μην αποκαλύψει την ταυτότητα του χρήστη σε μια προσπάθεια να είναι απολύτως φανερό ότι δεν έγινε καμία συμφωνία.

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί περιλαμβάνονται ήδη σε αυτό το άρθρο, αλλά σημειώνουμε δύο βασικά σημεία: 1) Ενώ η απολογία του χρήστη του Reddit δημοσιεύτηκε προτού μιλήσει σε κάποιον δημοσιογράφο του CNN, την δημοσίευσε αφού το CNN ήρθε σε επαφή μαζί του, που σημαίνει ότι τη στιγμή που ζήτησε δημόσια συγγνώμη γνώριζε ότι το δίκτυο είχε ανακαλύψει την ταυτότητά του. Και το πιο σημαντικό, 2) ο ισχυρισμός του CNN ότι απλώς σκόπευε να επισημάνει ότι «δεν υπήρξε κάποια συμφωνία», έρχεται ξεκάθαρα σε αντίθεση με την προειδοποίηση στο άρθρο του: «Το CNN διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύσει την ταυτότητά του σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής».

Αυτή η πρόταση- η οποία μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως απειλή για την αποκάλυψη του ονόματός του, αν δημοσιεύσει και κάποιο άλλο επιθετικό υλικό στο μέλλον- είναι αυτό που προκάλεσε την οργή προς το CNN και η δήλωση του δικτύου δεν ασχολείται καθόλου με αυτό το σημείο. Τέλος, το CNN αρνείται να πει αν αυτή η απειλητική πρόταση συμπεριλήφθηκε από τον δημοσιογράφο της (ο οποίος επωμίζεται το βάρος της οργής του κοινού) ή από τους δικηγόρους και στελέχη του που απαίτησαν να συμπεριληφθεί.

Το TPP είναι αποκλειστικός συνεργάτης του The Intercept στην Ελλάδα