Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις «απρεπείς, συκοφαντικές και αναρμοδίως εκφρασθείσες τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη», ότι οι δικαστές δεν θέλουν δήθεν να καταθέτουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).
 
Η ΕΔΔ αναφέρει: «Ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι έχουμε τέτοια υποχρέωση, ενώ, άλλωστε, όλοι οι δικαστές υποβάλλουμε κάθε έτος εμπρόθεσμα τις εν λόγω δηλώσεις […] Η συκοφαντία επιτείνεται εκ του ότι ο υπουργός γνωρίζει ότι εμείς αμφισβητήσαμε δικαστικά όχι καθαυτή την υποχρέωση, αλλά συγκεκριμένες ειδικότερες ρυθμίσεις της οικείας υπ' αρ. 1846/13.10.2016 κοινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών».
 
Τέλος, η ΕΔΔ επεξηγεί ότι οι ενστάσεις για το «πόθεν έσχες» αναφέρονται ως προς «την ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών σε όργανο μη συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και με τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων (ηλεκτρονικά), ο οποίος προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων των υπόχρεων».
 
Υπενθυμίζεται πως μόλις τη Δευτέρα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξαπέλυσε επίθεση κατά των κυβερνητικών στελεχών, υποστηρίζοντας πως οι «αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας».
 
Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, στην επίθεση πέρασε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που υποστηρίζει πως «οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη “εντιμότητας” και “διαφάνειας” του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας Κυβέρνησης».
 
«Το τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας. Αμφισβητείται δε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας και μάλιστα των Ολομελειών αυτών» ανέφεραν, ενώ στο τέλος υπογράμμισαν πως «οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη».
 
Τέλος, στο πλευρό όλων των παραπάνω έχουν ήδη λάβει θέση και οι δικηγόροι, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας να χρεώνει στην κυβέρνηση «δυσανεξία έναντι της νομιμότητας».