Στην εκπνοή της λήξης της τρίμηνης προθεσμίας, το ελληνικό κράτος ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) την επανεξέταση της καταδικαστικής για την Ελλάδα απόφασης για τα εγκλήματα κατά των 42 μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα Ηλείας. Η απόφαση του ΕΔΔΑ που είχε εκδοθεί στις 30 Μαρτίου 2017, και της οποίας ζητήθηκε επανεξέταση, έκρινε ότι οι εργάτες ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων και υποχρέωσε την Ελλάδα στο να τους καταβάλει αποζημίωση συνολικά άνω των 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ενήργησε χωρίς οδηγίες, ως όφειλε, από την πολιτική ηγεσία και προέβη, έτσι, στην κατάθεση αίτησης επανεξέτασης της άνω καταδικαστικής απόφασης για την Ελλάδα. 

Την υπόθεση της αίτησης επανεξέτασης της καταδίκης για τη Μανωλάδα ανέδειξε το TPP με αναλυτικό ρεπορτάζ από το πρωί της Τρίτης, 11 Ιουλίου, και μετά από την έκταση που πήρε συνολικά η υπόθεση, φάνηκε να ασκείται πίεση και έτσι αυθημερόν ανακοινώθηκε η ανάκληση της αίτησης επανεξέτασης της Ελλάδας. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013, επιστάτες πυροβόλησαν δεκάδες μετανάστες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, όταν αυτοί, όντας απλήρωτοι για μήνες και ζώντας σε άθλιες συνθήκες, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους σε φυτείες φράουλας της Μανωλάδας. Επρόκειτο για μια ιστορία που έλαβε διεθνείς διαστάσεις και άφησε εμβρόντητη την ελληνική κοινωνία. Η απονομή δικαιοσύνης, όμως, αποδείχθηκε δαιδαλώδης, αφού τα ελληνικά δικαστήρια αθώωσαν ή επέβαλαν ποινές-χάδια στους κατηγορούμενους. Χρειάστηκε τελικά να περάσουν τέσσερα χρόνια για να δικαιωθούν τα θύματα από το ΕΔΔΑ, αλλά σήμερα η ταλαιπωρία φαίνεται να τελειώνει οριστικά για τους μετανάστες, αφού η υπόθεση κλείνει οριστικά σε νομικό επίπεδο και θα πρέπει να τους καταβληθεί η αποζημίωσή τους.