«Αυτό αποτελεί μία έγκαιρη υπενθύμιση σε όλους μας να μην έχουμε αυταπάτες, πιστεύοντας ότι είναι αναπόφευκτη η πρόοδος στη διακυβέρνηση και τους θεσμούς. Να μην πιστεύουμε ότι αυτή η πρόοδος είναι μία σταθερή εξέλιξη. Δεν είναι», δήλωσε ο Τόμσεν ενώ πρόσθεσε πως «στο μέλλον, οι αντίθετοι άνεμοι θα γίνουν πιο δυνατοί».

Η μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων στη Δυτική Ευρώπη αποτελεί μείζον θέμα για την περιοχή. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι 20 εκατομμύρια άτομα έχουν φύγει από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τις περασμένες δεκαετίες – σχεδόν το 5-6% του πληθυσμού με τις μισές ουγγρικές και το ένα τέταρτο των πολωνικών μεταποιητικών εταιρειών διαμαρτύρονται τώρα ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού περιορίζει την παραγωγή τους και τις επενδύσεις, όπως προκύπτει από έρευνες.

Ο Τόμσεν χαρακτήρισε βασική ανησυχία τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, που είναι μέλη της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ βρίσκεται σε διαμάχη με την Πολωνία για θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου και έχει συγκρουσθεί με την Ουγγαρία για τους πρόσφυγες, μεταξύ άλλων θεμάτων.

 «Υπάρχει ξεκάθαρα ένας τομέας που ανησυχούμε στο Ταμείο: η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε, προσθέτοντας: «Σε μία σειρά χωρών, η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας απειλείται».