Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αποφάσεις για την φημολογούμενη έξοδο στις αγορές δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, η έναρξη της διαδικασίας αναμένεται να ξεκινήσει έως την Τρίτη 18 Ιουλίου, με την ελληνική οικονομία να στοχεύει στην αγορά 3 έως 4 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δις. θα δοθούν για την ανταλλαγή ισόποσου ομολόγου που λήγει σήμερα, Δευτέρα, και τα υπόλοιπα να αποτελέσουν νέα κεφάλαια για τη χώρα. Ωστόσο, πηγές του οικονομικού επιτελείου που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν πως το εν λόγω ομόλογο «έχει ήδη πωληθεί και υπερκαλυφθεί».

Παράλληλα, αναφέρεται πως στόχος της μεθόδευσης για πρόωρη έξοδο στις αγορές είναι να προλάβει η Αθήνα την έκθεση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την προσεχή Πέμπτη, 20 Ιουλίου, καθώς αναμένεται να επιμείνει το Ταμείο στο ζήτημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και το μόνο που μπορεί να ανατρέψει την έξοδο στις αγορές είναι «ανέλεγκτοι παράγοντες από την κυβέρνηση και τις αγορές», σημειώνει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως από τους πολέμιους της επικείμενης εξόδου στις αγορές αυτή την περίοδο είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, που επιμένει να βάζει μπροστά τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο πλευρό του φέρονται να τάσσονται και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Capital, στόχος είναι μια σειρά ενδιάμεσων εκδόσεων πριν από την ολοκληρωτική έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018, μια στρατηγική που θα πρέπει να έχει «συνέχεια». Μάλιστα, σημειώνεται υπάρχει απαίτηση να αναβληθεί η πρόωρη κίνηση της εξόδου το επόμενο διάστημα, καθώς οι εκδόσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε περιόδους που εξαρτώνται από τις επικείμενες αξιολογήσεις, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της αγοράς.

Δεδομένου, ωστόσο, πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της την Τρίτη αξιολόγηση και τις συζητήσεις για το χρέος, υπογραμμίζεται πως η επικρατούσα άποψη είναι να προχωρήσει άμεσα η έξοδος στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά.