Το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που έστειλε τους δύο νέους στη φυλακή, με τους δύο από τους δικαστές να ζητούν την αποφυλάκισή τους υπό όρους, ενώ οι άλλοι τρεις επέμειναν στον εγκλεισμό τους στη φυλακή.

Της ανακοίνωσης της απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης των δύο ανθρώπων ακολούθησε ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου, με τον κόσμο να ξεσπάει με φωνές και συνθήματα. «SS SS Μπάτσοι δικαστές» φώναζαν οι αλληλέγγυοι.

Αμέσως μετά οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν, με εκατοντάδες αλληλέγγυων να κυνηγάει οποιονδήποτε θεσμικό εμφανιζόταν μπροστά τους, ενώ λεπτά αργότερα βρέθηκαν στη λεοφώρο Αλεξάνδρας, στήνοντας οδοφράγματα και ανάβοντας φωτιά σε κάδους απορριμάτων. 

Αυτή την ώρα ο δρόμος είναι κλειστός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, διμοιρίες των ΜΑΤ ετοιμάζονται να επιχειρήσουν.


Οι αγορεύσεις στο δικαστήριο

 
Κατά την τοποθέτησή της η Ηριάννα υπογράμμισε πως εργάζεται σε δύο δουλειές, έχοντας πρόσφατα κάνει αίτηση σε πρόγραμμα που αφορούσε τα προφυγόπουλα, πιστεύοντας πως θα αθωωθεί. «Όλα σταμάτησαν» σημείωσε, ενώ δήλωσε πως νιώθει προσβεβλημένη. «Μου στερήθηκε η εργασία, η ακαδημαϊκή μου διαδρομή και σημαντικότατες εμπειρίες… Στερούμαι τη δυνατότητα να συνεχίσω τα όνειρα μου…Νιώθω ιδιαίτερα προσβεβλημένη» δήλωσε στο δικαστήριο.

Από πλευράς της, η καθηγήτρια της Ηριάννας κατά την τοποθέτηση της, τόνισε ότι τα πέντε χρόνια που εργάζεται μαζί της, χαρακτηρίζονται από το ήθος της.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε ότι με άδειες μπορεί να συνεχιστεί το διδακτορικό της, με την καθηγήτρια της να δηλώνει ότι συμμετέχει σε έρευνα που  είναι απαραίτητη η παρουσία της. Η συνήγορος της Ηριάννας, από πλευράς της, υποστήριξε ότι η πρώτη άδεια θα έρθει μετά από δύο χρόνια, με την δεύτερη μάρτυρα – καθηγήτρια επίσης- να προσθέτει ότι χρειάζεται πρακτική άσκηση, επομένως, να κρίνει αναγκαία την φυσική παρουσία της κοπέλας. 

Ο Περικλής στάθηκε κυρίως στο πρόβλημα της υγείας του, σημειώνοντας ότι «σταμάτησε η ζωή μου», με τον ειδικό γιατρό να κάνει λόγο στην κατάθεση του για αυτοάνοσο νόσημα για το οποίο αναγκάστηκε να νοσηλευτεί.

Η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Όπως τις μετέδωσε η efsyn.gr, ένας από τους δικηγόρους σημείωσε ότι ο «νομοθέτης είχε διαπιστώσει ότι και μία απλή παρατήρηση ενισχύει μια πρακτική που δεν χορηγεί αναστολές γι αυτό και η διάταξη συμπληρώθηκε με άλλες διατάξεις πέραν της ανεπανόρθωτης βλάβης. Για παράδειγμα στην περίπτωση που ένας φυγόποινος ή φυγόδικος έχει παραβιάσει όλους τους περιοριστικούς όρους, ο νόμος ζητάει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πράξης που θα επιβάλλουν να μην δοθεί αναστολή».
 
«Από το 2013 που αφέθηκε ελεύθερη με όρους κατά τη γνώση σας τότε οι συνάδελφοί σας έσφαλαν. Η ΓΑΔΑ η ίδια έκρινε ότι ήταν σεβαστός κάθε όρος. Ο εισαγγελέας λέει ότι δεν διακόπτεται το διδακτορικό της, αλλά το Πανεπιστήμιο λέει ότι διακόπτεται. Ποιον πρέπει να ακούσουμε; Ο ίδιος ο εισαγγελέας χορήγησε αναστολή και σωστά στην υπόθεση για τα δομημένα ομόλογα με καθείρξεις 23 χρόνια. Το ίδιο κάνατε Κύριε εισαγγελέα με ληστές με καλάζνικοφ με 15 χρόνια στο «noor1». Το δικαστήριο έδωσε αναστολές», υποστήριξε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την κατάθεση των καθηγητριών της Ηριάννας στο Πανεπιστήμιο, Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μόζερ, προέκυψε πως η αιτούσα είναι τελειόφοιτη με 9,85 με άριστα το 10 και ότι εργάζεται στο ίδρυμα 2,5 χρόνια. «Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ό,τι της συνέβη. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους», είπε η κ. Ιακώβου. Η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ είπε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.

Κατά τον Εισαγγελέα, πάντως, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε «όχι τόσο σημαντικό στάδιο», που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη από την κράτηση της. Παραδέχθηκε ωστόσο πως βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία, αυτή όμως «είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της». Αντίστοιχα για τον 33χρονο, ο εισαγγελικός λειτουργός εκτίμησε πως τα προβλήματα υγείας που έχει μπορούν να αντιμετωπιστούν «από το ιατρικό προσωπικό των φυλακών» και επομένως δεν υφίσταται βλάβη από την κράτηση.

 
Υπενθυμίζεται, πως η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή διατηρούσε σχέσεις με νεαρό που είχε συλληφθεί ως εμπλεκόμενος με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η καταδίκη της στηρίχθηκε στη μερική ταυτοποίηση γενετικού υλικού της κατηγορούμενης πάνω σε γεμιστήρα όπλου, αποδεικτικό στοιχείο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει κριθεί αρκετό για να τεκμηριώσει ανάλογη απόφαση και ενώ ο σύντροφός της αθωώθηκε από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο.
 
Την στήριξή τους προς την Ηριάννα έχουν εκφράσει ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, κόμματα, γνωστές προσωπικότητες της χώρας από διάφορους τομείς, καθώς και πλήθος κόσμου, το οποίο διαδήλωσε την Παρασκευή στο Σύνταγμα για την Ηριάννα.