Πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη του Πανεπιστημίου Μίντλσεξ στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι λιγότεροι εξ αυτών άφησαν την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους. Αντιθέτως, το 80% το έπραξαν, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, εξαιτίας του πολέμου και της βίας.

Στο πλαίσιο της διεξαχθείσας μελέτης, ρωτήθηκαν το 2016 περίπου 750 μετανάστες στην Ελλάδα, στη Σικελία και στη Μάλτα, ενώ έγιναν περισσότερες από 100 συνεντεύξεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η πλειοψηφία πήρε τον δρόμο της φυγής εξαιτίας διώξεων, πολέμου και πείνας. «Ως συχνότερη αιτία αναφέρθηκε ο πόλεμος.  Μόλις το 18% συνολικά δήλωσαν οικονομικά κίνητρα», αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ, το οποίο αναδημοσιεύει η Deutsche Welle

Προ ημερών, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Γιάννης Μουζάλας, είχε ενημερώσει για τα αποτελέσματα της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Ρώμη και την Κάτω Ιταλία, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Ιταλό υφυπουργό Εσωτερικών, Ντομένικο Μαντισόνε, και την πρόεδρο της ιταλικής Βοτλής, Λάουρα Μπολντρίνι.

Όπως είχε δηλώσει, είναι πλέον αντιληπτό πως τα κύματα προσφύγων και μεταναστών αφορούν όλη την Ευρώπη και δεν είναι πρόβλημα κάθε χώρας ξεχωριστά. «Θελήσαμε και να επιμείνουμε σε αυτό που λέμε εδώ και δεκαοκτώ μήνες στην Ευρώπη: Ότι δεν μπορεί ένα διεθνές πρόβλημα να λύνεται σε εθνικό επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει καλύτερα από εμάς, που είχαμε τη ροή του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων το 2015. Εκφράζουμε, λοιπόν, τη συμπαράστασή μας προς την Ιταλία, έχουμε προτάσεις και σκέψεις για το πώς μπορούν να βοηθηθούν τα πράγματα».