Εκ των 70.000 επαγγελματιών, οι 12.736 έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ρύθμιση για συνολικές εισφορές 85 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι οφείλουν πάνω από 800 εκατ. ευρώ και στην ουσία δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, αφού αποτελεί προϋπόθεση η ασφαλιστική ενημερότητα.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, η πληροφορία έρχεται από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, στη συνάντηση του με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, στην οποία προχώρησε σε καταγγελίες για γραφειοκρατική και αναποτελεσματική λειτουργία του ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι «οι μηχανικοί υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία για να εκδίδουν κάθε μήνα ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ.
 

«Δε θα εφαρμοστεί νέο μέτρο»
 

Όσον αφορά το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ανέφερε πως η ηλεκτρονική βάση του ΤΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί την υποβολή των νέων δηλώσεων, ενώ θα συνεχίσει παράλληλα να λειτουργεί για όσα ακίνητα έχουν ήδη ενταχθεί στις διαδικασίες του νόμου 4178/2013.
 
«Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου» και διέβλεψε «αστοχίες και αυθαιρεσίες από τις οποίες υπάρχει κίνδυνος να επωφεληθούν οι επιτήδειοι της αγοράς και να δημιουργηθεί νέος κύκλος αυθαίρετων κατασκευών» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ δήλωσε σύμφωνος με τη φιλοσοφία της ρύθμισης, καθώς και με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, κυρίως αυτές που αφορούν την ενεργοποίηση του μέτρου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις».
 
Το ΤΕΕ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Στασινού, αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων και τις διακυμάνσεις στις τιμές τους, καθώς και τη λειτουργία ενός ψηφιακού χάρτη που θα αποτυπώνει όλες τις θεσμικές γραμμές.