Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ύψωσε ασπίδα στον πρώην επικεφαλής της Ελστατ, Ανδρέα Γεωργίου, σχετικά με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης, δήλωσε ότι ο Γεωργίου δεχόταν εντολές από τη Eurostat για να «φουσκώσει» το έλλειμμα.

Συγκεκριμένα, κατόπιν απαίτησης των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης του μνημονίου, το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα υπεράσπισης του εκάστοτε προέδρου και του προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην περίπτωση δίωξης για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Για να καλύπτει και τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη, Α. Γεωργίου, η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύη.
 

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στα παράβολα


Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και διατάξεις που αφορούν τον ΦΠΑ, τον κώδικα είσπραξης εσόδων, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, την καταβολή φόρου εισοδήματος.
 
Αναλυτικότερα, με τη νομοθετική ρύθμιση απαλλάσσονται από το τέλος τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους αλλά  με ενιαία άδεια λειτουργίας, απαλλαγή στις περιπτώσεις ακινήτων εντός του δήμου Λέσβου που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ς Ιουνίου, η οποία προβλέπεται για τα έτη 2017-2018.
 
Επίσης προβλέπεται η ακύρωση παραβόλων (250 ευρώ)  που έχουν ήδη εκδοθεί και επιστροφή των καταβληθέντων ποσών σε όσους τα έχουν πληρώσει, ενώ για τα ανασφάλιστα οχήματα τα νέα παράβολα καθορίζονται ως εξής: 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά, 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικών.
 

Μείωση ΦΠΑ και προπληρωμένες κάρτες 
 

Επιπλέον, παραμένει η 31η Ιουλίου, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των νομικών προσώπων, επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» ο ακατάσχετος λογαριασμός και τις προπληρωμένες κάρτες ο ακατάσχετος λογαριασμός έως 1.250 ευρώ, ενώ μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για άνθη και μπουμπούκια ανθέων, σπέρματα και σπόρους, τροφές παρασκευασμένες για ζώα εξαιρούμενων των προς πώληση συσκευασμένων τροφών για σκύλους ή γάτες.
 
Τέλος, προβλέπεται η κύρωση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εφοπλιστικής κοινότητας, για την παράταση για ακόμη ένα έτος, το 2018, της καταβολής της οικειοθελούς παροχής τους που αποτελούσε καθυστερημένο προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.