Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης όπως και το ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα του φονικού σεισμού είναι ένας Τούρκος και ένας Σουηδός. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης πολλές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν πολλοί κάτοικοι και αρκετοί να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό.

Ο σεισμός σημειώθηκε στη 1:31 τα ξημερώματα και εντοπίστηκε στα παράλια της Τουρκίας, κοντά στη Κω, 10 χλμ νοτιοανατολικά του Μπόντρουμ. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Κω και Ρόδο, όπως και στην Αλικαρνασσό.Το επίκεντρο ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

 

Πάνω από 100 οι τραυματίες
 

Ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 115, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Κω. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 103 από αυτούς δεν έφεραν σοβαρά τραύματα και αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.
 
Δώδεκα άτομα έχρηζαν νοσηλείας, επτά εκ των οποίων (πέντε άντρες και δύο γυναίκες) μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία Αθήνας και Ηρακλείου. Μάλιστα, ένας εξ αυτών χειρουργήθηκε για ακρωτηριασμό πριν την αεροδιακομιδή του. Τα πέντε άτομα που έχουν παραμείνει στο νοσοκομείο της Κω είναι σε καλή κατάσταση.
 


Dionisis Partheniadis / SOOC

Έντονη μετασεισμική ακολουθία
 

Από το πρωί έχουν εκδηλωθεί 19 μετασεισμοί μεγέθους 4-4,8 Ρίχτερ καθώς και περίπου 200 μικρότεροι.
 
«Θα πρέπει όπως συνήθως να περιμένουμε 48 ώρες προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των μετασεισμών είναι επί της αρχής ενθαρρυντικός», εκτιμά ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς.

Το αεροδρόμιο της Κω θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έπληξε το νησί, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός που μαζί με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη βρίσκονται στην περιοχή. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι καθώς μέχρι να ελεγχθεί, καθίσταται προσωρινά ανενεργό.Δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Dionisis Partheniadis / SOOC

Ασφαλείς οι πρόσφυγες

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί στο hotspot του νησιού.
 
Επίσης, δεν υπήρξε καμία αναστάτωση από τον σεισμό στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο σημείο.
 
Ωστόσο, κλειστό θα παραμείνει για σήμερα το γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου που λειτουργεί μέσα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, το οποίο θα λειτουργήσει ξανά εκτός απροόπτου τη Δευτέρα.
 
Επίσης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματίες στα διαμερίσματα που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο και στους δύο ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά του νησιού.
 
Όπως εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία, αυτή τη στιγμή διαμένουν 810 πρόσφυγες και μετανάστες στην Κω.
 
Τέλος, πηγές της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρουν ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να συνδράμει σε σκηνές, κοντέινερ και άλλη βοήθεια, εφόσον παραστεί ανάγκη.