«Καταδικάζω την υπερβολική προσφυγή στη βία από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον των αδελφών μας που είχαν συγκεντρωθεί για την προσευχή της Παρασκευής», ανέφερε ο Ερντογάν, ενώ διευκρίνισε ότι έκανε τις δηλώσεις αυτές ως πρόεδρος εκ περιτροπής της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
 
Την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον τρεις άνθρωποι φέρονται να τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς κοντά στην Πύλη των Λεόντων, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το πρωί της Παρασκευή. Οι τρεις ένοπλοι δράστες έπεσαν νεκροί από πυρά της αστυνομίας.
 
Την Τετάρτη 19/7 σημειώθηκαν συγκρούσεις αργά το βράδυ της Τρίτης στο Όρο του Ναού στην Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άτομα, εκ των οποίων ένας σοβαρά.
 
Χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την τοποθέτηση αυτών των ανιχνευτών, ο Ερντογάν κάλεσε στην ανακοίνωσή του τη διεθνή κοινότητα να «ενεργήσει χωρίς χρονοτριβή προκειμένου να εξασφαλίσει την αφαίρεση των συσκευών που περιορίζουν την ελευθερία της λατρείας» στην πλατεία των Τεμενών.