«Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
 
Επίσης ισχυρίζεται ότι ο δικαστικός έλεγχος των νόμων θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, ενώ τονίζουν πως «οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους».
 
Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες) καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΝΔ: Ιστορική η ανακοίνωση της ΕΔΕ
 

Από πλευράς του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ικανή να προστατέψει τους πολίτες και να αποδώσει το δίκαιο.
 
«Μια ημέρα πριν την 43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια ιστορική ανακοίνωση καταγγέλλει ευθέως την Κυβέρνηση για το σύνολο των παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και χειραγώγηση της.
 
Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους Έλληνες πολίτες.
 
Όταν οι Έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο.
 
Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ικανή να προστατέψει τους πολίτες και να αποδώσει το δίκαιο.
 
Ο κ. Τσίπρας, έστω και τώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».

ΠΑΣΟΚ: «Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας»

«Τον τελευταίο καιρό, όλες οι Ενώσεις των δικαστών όλων των κλάδων, έχουν επισημάνει τις μεθοδικές και στοχευόμενες επιθέσεις στη δικαιοσύνη από την κυβέρνηση», υποστηρίζει, σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. 
 
Και προσθέτει: «Με στόχο τη χειραγώγηση και την αιχμαλωσία των δικαστών και της δικαιοσύνης. Αυτές οι επιθέσεις δεν αφορούν μόνο τη δικαιοσύνη, αλλά κάθε Ανεξάρτητη αρχή και εξουσία. Καθεστωτικές λογικές και πρακτικές. Τελικά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο».
 

«Οι παρακρατικοί μηχανισμοί πρέπει να ξηλωθούν» τονίζει το ΠΟΤΑΜΙ

«Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία καταγγέλλεται η προσπάθεια υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, θέτει ευθέως ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα. Και μόνο η σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Ερντογάν και την Πολωνία συνιστά ένα ηχηρό σήμα για το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμιά δημοκρατική δύναμη να αδιαφορήσει» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΟΤΑΜΙ.
 
«Τα όσα επίσης βαρύτατα καταγγέλονται περί χρησιμοποίησης “έμμισθων κονδυλοφόρων” και “σκευωρών” δείχνουν τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού με βάση κυβερνητικό σχέδιο. Δίχως διάκριση των εξουσιών δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί πρέπει να ξηλωθούν. Τα σχέδια που παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα δεν πρέπει να περάσουν», καταλήγει η ανακοίνωση.