«Ο κ. Άιντε σε πολλές περιπτώσεις πίστευε αυτό που ήθελε να συμβεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποβάθμιζε ουσιαστικές διαφωνίες και δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» σημειώνει ο Ν. Χριστοδουλίδης για τις αναφορές του Ε. Άιντε.
 
Επιπλέον, καλεί τον γ.γ. του ΟΗΕ να απαντήσει πώς εξηγούνται οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 11 Ιουλίου, ότι «δεν θα ήταν δυνατόν να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση, που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα».
 
«Δυστυχώς, οι προσωπικές εκτιμήσεις, πεποιθήσεις και οι επιτηδευμένοι ακροβατισμοί, με όποιο τρόπο και αν ειπωθούν και σε ό,τι και αν αποσκοπούν, δεν μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα και ό,τι και να υπονοείται ή και να εννοείται από κάποιους. Μια είναι η ωμή, λυπηρή πραγματικότητα, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τερματίστηκαν εξαιτίας των αδιάλλακτων θέσεων της Άγκυρας». Όλα τα άλλα, επισημαίνει ο Ν. Χριστοδουλίδης, «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».
 
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος μεταβαίνει στην Κύπρο απόψω Κυριακή και αύριο Δευτέρα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αμφισβητεί την εκδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς για την διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, χωρίς όμως να ρίχνει φως στο ζήτημα. Επίσης, απαντά στην θέση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, περί έλλειψης προετοιμασίας στην Ελβετία. Ο Νορβηγός διπλωμάτης αντιτείνει πως είναι οι πλευρές, που αν και ήξεραν τι ήθελαν δεν κατάφεραν να δείξουν τη στρατηγική ευελιξία να τα πετύχουν».