«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Guardian. «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά». «Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη», σχολιάζει, προσθέτοντας ότι πιθανόν το μεγαλύτερο από αυτά να ήταν λανθασμένες επιλογές ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά- η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η δήλωση αυτή αποτελεί μια έμμεση αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
 

«Το σχέδιο Β του Βαρουφάκη ήταν αόριστο και αναποτελεσματικό»
 

«Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο. Ίσως στο μέλλον να έρθει η στιγμή που όλοι θα πουν αλήθειες. Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β (διαπιστώσαμε ότι) ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό» σημείωσε. Σχολιάζοντας τη σχέση του Γ. Βαρουφάκη με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφρανγκ Σόιμπλε, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήταν  «το alter ego του. Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν αρκετά και τον σέβεται ακόμα».


«Αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης η Ελλάδα»
 

«Να βγούμε από την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε έναν άλλο γαλαξία;» ερωτηθείς τα σενάρια περί Grexit που κυκλοφορούσαν κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015 και μετέπειτα. «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτή, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της» συνέχισε. Εκτός αυτού, το Grexit θα αποτελούσε αποδοχή του «σχεδίου τιμωρίας» του Σόιμπλε, το οποίο προέβλεπε να περάσει η Αθήνα ένα σημαντικό χρονικό διάστημα εκτός Ευρωζώνης, συνεχίζει ο ίδιος.
 
«Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή» τόνισε, παρομοιάζοντας τα μέτρα λιτότητας με ένα επίπονο φάρμακο που χρειάζεται να πάρει ένας ασθενής προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή. «Κρατάς τη μύτη σου και το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».


«Τον Αύγουστο του 2018 η έξοδος από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία»
 

«Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και του μνημονίου» ανέφερε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και επέμεινε ότι η εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας καθώς και ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ευκολότεροι. «Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Ο Έλληνας πολίτης εξακολουθεί να μην πιστεύει (ότι θα εξέλθουμε από την κρίση) μέσα στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα». «Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί μπορεί να μας αποκαλέσουν ''ψεύτες'' αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο βάζο με το μέλι», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για την κληρονομιά που θα αφήσει ως πρωθυπουργός στην Ελλάδα απάντησε: «Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από τον βάλτο, στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν και να προχωρήσω με ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό τουλάχιστον ελπίζω. Γιατί η Ελλάδα έχει γίνει ένα απρόβλεπτο μέρος και δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει».