Ως γνωστόν, η μείωση της στάθμης της λίμνης του Μπρατσιάνο, η οποία υδροδοτεί ένα μέρος της Ρώμης, ανάγκασε την ευρύτερη περιφέρεια της Ρώμης να ανακοινώσει ότι από την ερχόμενη Παρασκευή, αν δεν βρεθεί εναλλακτική λύση, θα διακόπτεται ανά διαστήματα η υδροδότηση ιδιωτικών κατοικιών, εμπορικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, πρόκειται να εγκριθεί ένα “σύστημα προστασίας” για τα νοσοκομεία και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι διακοπές αναμένεται να διαρκούν οκτώ ώρες κατά μέσο όρο, και θα αφορούν, εκ περιτροπής, κυρίως τις βόρειες συνοικίες της Αιώνιας Πόλης, όπου ζουν ενάμιση εκατομμύριο κάτοικοι.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τις ώρες αυτές καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες ώστε να εξασφαλισθεί η συνεχής ροή του νερού σε όλη την πόλη. Η επικρατέστερη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι η πιθανή αύξηση της υδροδότησης από εννέα πηγές που «ξεδιψούν» τη Ρώμη, αρχίζοντας από εκείνη η οποία βρίσκεται στην περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Αυτό, ως προσωρινή λύση μέχρι τις αρχές Αυγούστου, όταν πολλοί Ρωμαίοι φύγουν για διακοπές και περιορισθούν με τον τρόπο αυτό οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης. Προς την επίτευξη του στόχου συνεργάζονται η περιφέρεια του Λατίου, η επιχείρηση υδροδότησης και ηλεκτροδότησης Acea, o δήμος της Ρώμης και η κυβέρνηση Τζεντιλόνι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διάφορες ενώσεις του αγροτικού τομέα, οι ζημιές από την λειψυδρία μέχρι αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων δέκα ιταλικές περιφέρειες σε σύνολο είκοσι ενός, με στόχο την έγκριση έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους αγρότες.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται περιορισμένη υποχώρηση του καύσωνα και διακοπή της παρατεταμένης ανομβρίας, καθώς προβλέπονται βροχοπτώσεις και μείωση της θερμοκρασίας, κυρίως σε περιοχές της βόρειας και της κεντρικής Ιταλίας.