Σημειώνεται πως το ομόλογο είναι πενταετούς διάρκειας, με ημερομηνία λήξης το 2022, και το οποίο θα αντικαστατήσει το αντίστοιχο ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 με επιτόκιο 4,95%. Το επιτόκιο αυτό είναι και το όριο που έχει θέσει η κυβέρνηση, με σκοπό να καταφέρει ένα μικρότερο.
 
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, πηγές των ανάδοχων τραπεζών (BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC) ανέφεραν πως οι κατατεθείσες προσφορές κυμαίνονταν νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης περί τα 5,5 δισ. ευρώ.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το τελικό επιτόκιο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης θα εξαρτηθούν από το ποιες τράπεζες αγόρασαν και τι ύψος ομολόγων, το ενδιαφέρον που υπήρχε κατά την έκδοση, το ποσό υπερκάλυψης του τίτλου, καθώς και τι είδους επενδυτικά κεφάλαια μπήκαν τελικά στην έκδοση.
 
Εξάλλου, την αισιόδοξη στάση της κυβέρνησης στο εγχείρημα της πρόωρης εξόδου στις αγορές, εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Θανάσης Τσάδαρης μιλώντας στο ρ/σ «στο Κόκκινο», υποστηρίζοντας πως είναι εφικτό να επιτευχθεί ένα επιτόκιο μεταξύ του 4,25%-4.50%. Ακόμη, συμπλήρωσε πως τα βασικά χαρακτηριστικά της παρούσης έκδοσης ομολόγου, είναι η ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, καθώς και η έκδοση καινούριου πενταετούς ομολόγου.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Ναυτεμπορική, μετά την ανάρτηση της σχετικής ανακοίνωσης το μεσημέρι της Τρίτης, από την κυβέρνηση εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα θα είναι επιτυχημένο και ότι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί η Ελλάδα μπορεί να υποχωρήσει ενδεχομένως και κάτω από το 4,5%. Η έξοδος στις αγορές αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή υπό τον πρωθυπουργό.
 

Μοσκοβισί: Λογικά τα επιτόκια

 
Με μια διπλή πεποίθηση εμφανίσθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη που παραχώρησε, σημειώνοντας πως:
 
Πρώτον, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια, όπως είπε. Και δεύτερον, ότι η χώρα μας έχει τα μέσα να γυρίσει σελίδα: είναι η ώρα -συμπλήρωσε- να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης.
 
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εστίασε σε σειρά θετικών εξελίξεων που υπήρξαν τις προάλλες, όπως: η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η απόφαση του ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. και η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
 
Όσον αφορά το σκοπό της επίσκεψής τους, είπε πως έχει να κάνει με την επόμενη φάση του προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Αύγουστο του 2018 θέλει να γιορτάσει το τέλος του προγράμματος. Έθεσε μάλιστα τρεις όρους για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος: κοινό σχέδιο Ελλάδας και Ε.Ε., εφαρμογή του προγράμματος και οι πιστωτές να σεβαστούν τις συμφωνίες για το χρέος.