Η «είδηση» ξεκίνησε από τη σατιρική σελίδα tovatraxi.gr,, περιέχει μια σειρά απο πληροφορίες που μπορούν να εξακριβωθούν σε λίγα λεπτά, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την εξάπλωση της από «σοβαρά» ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Tην «αποκάλυψη» μάλιστα έκανε η στήλη του Βήματος «Βηματοδότης».
Το δημοσίευμα του «Βηματοδότη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… μνημείο στις ψευδείς ειδήσεις. Ανακαλύπτει ταυτόχρονα μία είδηση που δεν υπάρχει, ένα νομοσχέδιο που δεν έχει κατατεθεί ποτέ αλλά και μία ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχει εκδοθεί ποτέ. Η ιστοσελίδα της Βουλής, το σάιτ της Νέας Δημοκρατίας, ένα απλό τηλέφωνο σε κάποιον αρμόδιο ή απλά το… Google θα βοηθούσε για να αποφευχθεί το δημοσιογραφικό «χρυσό βατόμουρο». Μάλιστα ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «το διάβαζε και το ξαναδιάβαζε»…

Στη συνέχεια διαδικτυακά ΜΜΕ με μεγάλη αναγνωσιμότητα έσπευσαν να ανεβάσουν την είδηση, υιοθετώντας κάθε λέξη της. Το «Πρώτο Θέμα», το «iefimerida» και η Athens Voice είναι μερικά από αυτά.

Η συστημική ελληνική δημοσιογραφία αποδεικνύει συνέχεια ότι δεν υπάρχει όριο στην παραπληροφόρηση. Ευτυχώς, γίνεται και διαφορετικά…

ΥΓ. Σε περίπτωση που κάποιο ΜΜΕ από όσα αναμετέδωσαν την είδηση διαβάσει αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι όχι, δεν θα μοιραστούν Πούλιτζερ.