Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και παροτρύνει την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η εκπρόσωπός του δήλωσε στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια. Και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης».

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων International Financing Review, που ανήκει στο Reuters, η Ελλάδα βγήκε δοκιμαστικά στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο με σκοπό να αντλήσει 3 δισεκ. Η ζήτηση των 6,5 δισεκ. ξεπέρασε ωστόσο κατά πολύ την προσφορά.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa κάνει λόγο για την επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, και σημειώνει ότι η έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα επιστροφής στην ομαλότητα. Παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε σαφώς πάνω από το 4% ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλά πλέον για επιτυχία του εγχειρήματος, μιας και η ζήτηση για τα ομόλογα ξεπέρασε πολύ την προσφορά.

Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, εκτιμά το γερμανικό πρακτορείο, μιας και η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δανείσουν και πάλι της χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθεται να δανείσουν την Ελλάδα. Κατ΄ αρχήν τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού πριν από λίγες μέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε βελτίωση του κλίματος. Το ζητούμενο είναι τώρα η Ελλάδα να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Και η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πλέον εφικτή.

Ιταλία: «Ελλάδα, ΟΚ το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014 – Τσίπρας: τώρα σκεφτόμαστε το μέλλον»

«Ελλάδα, ΟΚ το πρώτο νέο ομόλογο από το 2014. Τσίπρας: “τώρα σκεφτόμαστε το μέλλον”», τιτλοφορεί άρθρο της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στη διαδικτυακή της έκδοση, με αναφορά στην επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι υπάρχει διαφορά σε σχέση με την απόδοση των ομολόγων των άλλων χωρών, αλλά τονίζει παράλληλα, ότι πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,94% που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014».

Η La Repubblica αναφέρεται, επίσης, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «οι επενδυτές εκτίμησαν την φερεγγυότητα μας» και πως «τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον της χώρας και να εργασθούμε σκληρά για να βγούμε από το πρόγραμμα διάσωσης σε ένα χρόνο».
Η εφημερίδα της Ρώμης δημοσιεύει, επίσης, την δήλωση του επιτρόπου Oικονομικών και Nομισματικών θεμάτων Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «τα μέτρα για την μείωση του ελληνικού χρέους θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά η απόφαση για τους όρους και το βάρος τους μπορεί να ληφθεί πριν από την ημερομηνία αυτή».

Παράλληλα, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, γράφει ότι «το επιτόκιο που επετεύχθη επέτρεψε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους στον δρόμο της επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα, μετά από επτά χρόνια κρίσης, τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης και ένα μπρα ντε φερ, τον Ιούλιο του 2015, κατά το οποίο η χώρα βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την έξοδο από το Ευρώ».

Η εφημερίδα τονίζει πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ελπίζει πως η ελάφρυνση του χρέους μπορεί τώρα να είναι πιο κοντά, από την στιγμή που η χώρα κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές με μια απόδοση που μπορεί να θεωρηθεί εντός λογικών ορίων. Τέλος, η «Sole» δημοσιεύει απόσπασμα από τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «διαπιστώνουμε μια θεαματική βελτίωση, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει, βαθμιαία, στις αγορές».