«H έκδοση του ελληνικού ομολόγου αποτελεί ορόσημο στην έξοδο από τα μνημόνια», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Associated Press για τη διάθεση 5ετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου.
 
Η πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας μετά το 2014 να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές ομολόγων οδήγησε στην άντληση 3 δισ. ευρώ από επενδυτές, που προσελκύσθηκαν από το υψηλό ποσοστό απόδοσης, μία ενθαρρυντική ένδειξη ότι η χώρα θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας το επόμενο έτος, αναφέρει το δημοσίευμα.
 
«Η έκδοση του ομολόγου αποτελεί ορόσημο στην 7ετή οικονομική κρίση της χώρας, καθώς η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τερματίσει την εξάρτησή της από τη διεθνή βοήθεια, εάν μπορεί να δανεισθεί χρήματα απευθείας από τις διεθνείς αγορές, όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», σημειώνει το δημοσίευμα.
 

FT: Ένα ακόμη βήμα εξόδου από το πρόγραμμα

 
«H Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συναλλαγή που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση εξόδου της από το πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με ένα νέο 5ετές ομόλογο, από τα οποία περίπου τα μισά προήλθαν από επενδυτές που είχαν αγοράσει ομόλογά της που έληγαν το 2019 και οι οποίοι συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με τμήμα της νέας έκδοσης, προσθέτει η εφημερίδα. Οι επενδυτές αυτοί πληρώθηκαν τα ομόλογά τους στο 102,6% της ονομαστικής τιμής τους, που αντιστοιχεί σε ένα πριμ 40 εκατ. ευρώ.
 
«Οι συμμετέχοντες στη νέα συναλλαγή εξήραν την απόδοση ως ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Η απόδοση των υφιστάμενων πενταετών ελληνικών ομολόγων έκανε ράλι και η απόδοσή του υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 3,1% αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους επενδυτές να προσδοκούν ότι οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σημειώνει το δημοσίευμα. Μία επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι «στο συμφέρον όλων», επειδή θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας, περιορίζοντας τον κίνδυνο μίας περαιτέρω κρίσης της Ευρωζώνης όταν λήξει το πακέτο στα μέσα του 2018, δήλωσε ο Nicholas Wall, της Old Mutual Global Investors.
 

Deutsche Welle: Επιτυχία του Τσίπρα

 
Με τον τίτλο «Επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα η έξοδος στις αγορές», η γερμανική Deutsche Welle καλωσόρισε επίσης τη χθεσινή έκδοση πενταετούς ομολόγου, με το σύνολο του γερμανικού τύπου να το πανηγυρίζει δεόντος, καθώς στη Γερμανία, η ερμηνεία της εξέλιξης αυτής για την Ελλάδα «πιστώνεται» στην Α. Μέρκελ, ενόψει και των γερμανικών εκλογών.
 
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) έκανε λόγο για επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί ότι από το 2018 θα μπορέσει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της, και προσθέτει ότι ο Β. Σόιμπλε χαιρετίζει την έξοδο στις αγορές: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και παροτρύνει την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η εκπρόσωπός του δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια. Και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης».
 
Για πλήρη μεταστροφή στο θέμα της φερεγγυότητας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σε δημοσίευμά του, με αφορμή την έξοδο της Αθήνας στις αγορές, και με τίτλο «H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα» σημειώνει: Ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά τώρα φαίνεται πως έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταστροφή. Για πρώτη φορά μετά το 2014 οι ιδιώτες επενδυτές εγγυώνται δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων. Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μια μακρά απουσία στις διεθνείς αγορές.
 
Επίσης στην εφημερίδα Bild καταγράφεται δήλωση του Β. Σόιμπλε με την οποία χαιρετίζει την επιστροφή των Ελλήνων στις αγορές κεφαλαίων, ενώ στο Deutschlandfunk (Δημόσιο Γερμανικό Ραδιόφωνο / DLF) σημειώνεται ότι «H Aθήνα επιστρέφει με επιτυχία στις αγορές» και ότι «Ο υπουργός Οικoνομικών Β. Σόιμπλε χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
 
«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές: η χώρα δανείστηκε 3 δισ. ευρώ, οι επενδυτές θα είχαν δώσει και περισσότερα. Εύσημα από τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
H γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και ότι η ζήτηση ξεπερνούσε τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκδοθεί πενταετείς τίτλοι αξίας 3 δισ., επισημαίνει δε ότι το επιτόκιο 4,624% είναι ευνοϊκότερο των ομολόγων του 2014 (4,95%).
Η FAZ αναφέρεται επίσης στα γεγονός ότι ο Β. Σόιμπλε χαιρέτισε μέσω της εκπροσώπου του την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.