Βάσει του νέου νόμου, οι πρόεδροι των πολωνικών δικαστηρίων, ανάμεσά τους και τα εφετεία, θα διορίζονται και θα παύονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα χρειάζεται πλέον να συμβουλεύεται τις γενικές συνελεύσεις των δικαστών, ούτε, στην περίπτωση που η γνώμη τους θα είναι αρνητική, το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο, για να επιβάλει τους δικούς του υποψήφιους. Δεν θα χρειάζεται πλέον να αιτιολογεί τις αποφάσεις του, γεγονός που, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση και δικαστικοί κύκλοι, θέτει την δικαστική εξουσία υπό τα κελεύσματα της εκτελεστικής εξουσίας.
 
Ο πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ραφάλ Μπότσενεκ, ανακοίνωσε ωστόσο στην συνέχεια ότι, παρά το βέτο του προέδρου, και οι τρεις νόμοι «θα υιοθετηθούν» και εξέφρασε την μεγάλη απορία του για την απόφαση του Αντρέι Ντούντα. «…Εμείς, εξ ονόματος του PiS, και η πρωθυπουργός, ακούμε την φωνή των Πολωνών. Εξ αρχής, η πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοσθεί ανεξαρτήτως του προεδρικού βέτο». Η πολωνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 70% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Την Δευτέρα, ο πολωνός πρόεδρος πρόβαλε βέτο στα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια που προέβλεπαν την υπαγωγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου στην εκτελεστική εξουσία, προς μεγάλη έκπληξη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης ( PiS) από τους κόλπους του οποίου προέρχεται.Στη συνέχεια, αιτιολόγησε τα δύο βέτο λέγοντας ότι δεν θέλει να δώσει υπέρμετρες εξουσίες στον Γενικό Εισαγγελέα. Στην Πολωνία χρέη Γενικού Εισαγγελέα ασκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο πολωνός πρόεδρος διευκρίνισε ότι θα παρουσιάσει υπό νέα μορφή τους δύο νόμους εντός διαστήματος δύο μηνών.

Σε ομιλία της που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας από την πολωνική τηλεόραση, η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι έβαλε φρένο στην μεταρρύθμιση και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της εννοεί να την συνεχίσει.

Η πολωνική αντιπολίτευση, δικαστικοί κύκλοι και η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφωνούν ότι το κυβερνητικό νομοθετικό μεταρρυθμιστικό πακέτο απειλεί την ανεξαρτησία της πολωνικής δικαιοσύνης, ενώ το PiS ισχυρίζεται ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για τον εξορθολογισμό του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην «κάστα» των δικαστών.