Μία πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση έδωσε μέσα συνέντευξή της στην εφημερίδα της Ναυτεμπορικής, καθώς και να μετριάσει τον ενθουσιασμό της πρόωρης εξόδου στις αγορές ομολόγων, με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου με το οποίο η κυβέρνηση άντλησε περί τα 3 δισ. ευρώ την Τρίτη, τονίζοντας πως η οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση θα πρέπει να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους για την περίοδο μετά τη λήξη του παρόντος μνημονίου, και όχι για την αύξηση του.
 
Η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ πως οι φόροι στην Ελλάδα εμποδίζουν τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία και να διευρυνθεί η φορολογική βάση, με την παράλληλη περαιτέρω περικοπή των δαπανών για συντάξεις.
 
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει το στέλεχος του Ταμείου για την τρίτη αξιολόγηση, το ζήτημα που ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες με τους συμβασιούχους και επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου, το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τα capital controls, καθώς επίσης και η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
 
Παράλληλα, στο στόχαστρο του ΔΝΤ θέτει και το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας πως «οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις», σημειώνοντας ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι «σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του Ευρώ».
 
Τέλος, αναφορικά με το θέμα του χρέους και της ελάφρυνσής του, ο Ντ. Βελκουλέσκου σημειώνει πως το πρόβλημα αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικά προκύπτει όταν η Ελλάδα θα σταματήσει να δανείζεται με τα ευνοϊκά επιτόκια του ESM και θα χρηματοδοτείται με τα σαφώς υψηλότερα επιτόκια των αγορών.
 
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην Ναυτεμπορίκη.