Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, που νωρίτερα ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του ακόμη και αν ο Χούλτκβιστ δεν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Ο Λεβέν αποδέχτηκε σήμερα τις παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Υποδομών αλλά κράτησε τον υπουργό Άμυνας στην κυβέρνηση, μολονότι η αντιπολίτευση απειλούσε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον και των τριών υπουργών.

«Θα χειριστούμε και αυτήν την κατάσταση. Είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας και θα την χειριστώ και αυτήν», είπε ο Λεβέν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Dagens Nyheter. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η κεντροδεξιά συμμαχία της αντιπολίτευσης κατηγορεί τους τρεις υπουργούς πως δεν έκαναν τίποτα για να προστατέψουν τη χώρα. Η Annie Loof,  επικεφαλής του κεντρώου κόμματος της χώρας σχολίασε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές ότι αγνόησαν τις ευθύνες τους. Δεν έκαναν καμία ενέργεια για να προστατέψουν την ασφάλεια της Σουηδίας».

Η κρίση στην σκανδιναβική χώρα προκλήθηκε, όταν πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων, σχεδόν όλων των πολιτών της χώρας. Η διαρροή έγινε το 2015, όταν η Δημόσια Υπηρεσία Μεταφορών της Σουηδίας αποφάσισε να αναθέσει τη διαχείριση των υπηρεσιών πληροφορικής της στην πολυεθνική εταιρία IBM.

H ΙΒΜ ανέθεσε στη συνέχεια σε υπεργολάβους στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στη Ρουμανία τη διαχείριση του συστήματος με κίνδυνο οι τεχνικοί τους, που δεν έχουν λάβει επάρκεια ασφαλείας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες ή μυστικές πληροφορίες. Με τη διαρροή εργαζόμενοι στα τμήματα IT άλλων χωρών απέκτησαν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν άτομα καταγεγραμμένα στις βάσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας της Σουηδίας.