Ο Άρειος Πάγος, με την υπ. αριθμ. 1194/2017, απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 20/11/2014 κατά της πρωτόδικης θετικής γι' αυτές απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

«Έπειτα από ένα τεράστιο αγώνα, 22 μηνών, επιτέλους δόθηκε δικαιοσύνη. Δε χρωστάμε σε κανέναν τη δουλειά μας. Την κερδίσαμε με τον αγώνα μας. Και έτσι κερδίζονται τα πράγματα. Μόνον στο δρόμο. Τίποτε δε σου χαρίζεται», σημειώνει μια εκ των αγωνιζόμενων καθαριστριών και μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΜΕΤΑ, Ευαγγελία Αλεξάκη, μιλώντας στο ergasianet.gr.

«Και σε αυτόν το δρόμο πρέπει να βαδίζουμε και σήμερα, όπου ο Τσίπρας -μετά τη μετάλλαξή του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδό του στην εξουσία, την οποία χρωστά στους αγώνες των εργαζομένων- ακολουθεί αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ποινικοποιώντας εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, ξεπουλώντας τη χώρα και το λαό. Μόνον με αγώνα στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, μέσα από οργάνωση στα Σωματεία μας, μέσα από τη σθεναρή και συλλογική δράση, θα τα ξαναπάρουμε όλα πίσω», συμπληρώνει.

Δικαίωση του πολύχρονου αγώνα τους χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι με αυτήν «μπαίνει οριστικό τέλος στις διώξεις που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Σαμαρά ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών αυτών στην αξιοπρεπή εργασία».
 
Επισημαίνει παράλληλα ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ειδικότητα των καθαριστριών ως «αχρείαστη» για το Δημόσιο και «πρότεινε την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, αποσιωπώντας το πολλαπλάσιο κόστος των εργολάβων καθαριότητας για το Δημόσιο».
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
 
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίθηκε παράνομη η απόλυση των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, δικαιώνει τον πολύχρονο αγώνα τους, ο οποίος είχε στηριχτεί από ένα εξαιρετικά μαζικό και πολύμορφο κίνημα. Η πρώτη δικαίωσή τους είχε έρθει με την επαναπρόσληψή τους από την παρούσα κυβέρνηση ήδη από τον Ιούνιο του 2015.
 
Με την απόφαση, μπαίνει οριστικό τέλος στις διώξεις που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Σαμαρά ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών αυτών στην αξιοπρεπή εργασία. Υπενθυμίζεται δε πως ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, χαρακτήρισε την ειδικότητα των καθαριστριών ως “αχρείαστη” για το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, αποσιωπώντας το πολλαπλάσιο κόστος των εργολάβων καθαριότητας για το Δημόσιο».