Από αυτό το μήνα, οι πολίτες καλούνται να καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις. Η δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Συνολικά, από τα τέλη Ιουλίου έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2018 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ (φόρος εισοδήματος), 3,2 δισ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ (προσδοκώμενες εισπράξεις περίπου 2,65 δισ. ευρώ) και 1,1 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας. Συνολικά, περίπου 8 δισ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι των επιστροφών θα λάβουν συνολικά το ποσό των 361 εκατ. ευρώ, δηλαδή 379,85 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αφότου πρώτα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται πως πλέον, οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν με μετρητά τους φόρους τους στα γκισέ θα καταβάλλουν σχετική προμήθεια. Εξαίρεση θα προβλέπεται μόνο για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, τους ανάπηρους και όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και μόνο για πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Με τον τρόπο αυτόν η ΑΑΔΕ στοχεύει στην εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών περίπου 10 εκατ ευρώ το χρόνο που καταβάλλονται στις τράπεζες με τη μορφή προμηθειών από όσους πληρώνουν με μετρητά στο ταμείο αλλά και να περιορίσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που γίνεται με τον τρόπο αυτόν.


Αναλυτικά:

31 Ιουλίου: η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

31 Αυγούστου: η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

30 Σεπτεμβρίου: η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος
φυσικών προσώπων και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

31 Οκτωβρίου: η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

30 Νοεμβρίου: η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ, η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

31 Δεκεμβρίου: τέλη κυκλοφορίας 2018, η τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ, η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

31 Ιανουαρίου 2018: η πέμπτη δόση ΕΝΦΙΑ