Η δίκη διεξάγεται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στη φυλακή του Σιντζάν που βρίσκεται στις παρυφές της Άγκυρας και μπορεί να υποδεχθεί περισσότερους από 1.500 ανθρώπους.

Οι κατηγορούμενοι είναι ύποπτοι ότι ενορχήστρωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την αεροπορική βάση του Ακιντζί, βορειοδυτικά της Άγκυρας, η οποία παρουσιάζεται ως το διοικητικό κέντρο των πραξικοπηματιών. Οι αρχές υποστηρίζουν πως από τη βάση του Ακιντζί δόθηκαν οι εντολές στους πιλότους της αεροπορίας του στρατού, οι οποίοι τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου 2016 βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και το προεδρικό μέγαρο.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που δικάζονται, 461 βρίσκονται υπό κράτηση, επτά διαφεύγουν και οι υπόλοιποι δεν είναι προφυλακισμένοι. Ο Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος πιστεύεται πως ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός των πραξικοπηματιών, διαφεύγει επίσης. Είχε ωστόσο συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, πριν απελευθερωθεί στη συνέχεια μέσα σε συγκεχυμένες συνθήκες κατ' εντολήν ενός δικαστή. Αντιθέτως, ο υπαρχηγός του, ο επιχειρηματίας Κεμάλ Μπατμάζ, ο οποίος κρατείται σε μια φυλακή κοντά στην Άγκυρα, θα είναι παρών στο δικαστήριο. Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ περιλαμβάνεται επίσης στους υπόπτους που είναι προφυλακισμένοι και θα δικαστούν.