Ο Αράς Χαμπάι, καθώς και οι υπόλοιποι απεργοί, είχαν τεθεί υπό κράτηση, επειδή τα χαρτιά του είχαν λήξει, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο των αιτούντων ασύλου. Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος τις επόμενες μέρες μαζί με άλλους δύο κρατούμενος, συμπεριλαμβανομένου και του αδερφού του. Ωστόσο οι Αράς Μπαχρούς και Κοζίν Χουσείν κρατούνται ακόμα.


 
 «Ο Αράς Μπαχρούς πεθαίνει. Μου έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα χτες στο οποίο αναφέρει πως το δέρμα του υποχωρεί από το σώμα του. Ανησυχούμε για την κατάσταση του εδώ και πολύ καιρό. Ήταν 60 κιλά όταν ξεκίνησε την απεργία. Την τελευταία φορά που ζυγίστηκε ήταν 44 κιλά την περασμένη βδομάδα. […] Μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι κλειδωμένες και εμποδίζεται από την αστυνομία να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ή βιταμίνες. Χωρίς ιατρική φροντίδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη κατάσταση» αναφέρει σε ανάρτηση του στο facebook ο Αράς Χαμπάι.


 
«Οι απεργοί πείνας βρίσκονται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Αράς ζητεί δράσεις αλληλεγγύης» αναφέρεται στη σελίδα Enough is Enough! η οποία ενημερώνεται σχετικά με τις εξελίξεις της απεργίας πείνας στη Μόρια.

Βίαιη καταστολή από αστυνομικούς
 

Την άγρια καταστολή της εξέγερσης των προσφύγων στη Μόρια, που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, είχε αποκαλύψει ένα βίντεο όπου αστυνομικοί χτυπούν ανελέητα και επανειλημμένα πεσμένους πρόσφυγες.

Σε άλλο βίντεο που έχει τραβηχτεί έξω από το κέντρο της Μόριας, αστυνομικοί των ΜΑΤ εμφανίζονται να εκτοξεύουν πέτρες προς τους πρόσφυγες.
 

Παρέμβαση Διεθνούς Αμνηστίας
 

Να ερευνηθούν επειγόντως οι ισχυρισμοί για την υπερβολική χρήση  βίας ενάντια σε αιτούντες άσυλο στον καταυλισμό της Μόριας, ζητάει η Διεθνής Αμνηστία. Όπως τονίζει η οργάνωση, έχει συλλέξει μαρτυρίες από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες για τα περιστατικά αυτά, που υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό κοινοποιημένο στα μέσα ενημέρωσης.
 
Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι αστυνομικοί κατά τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο, και επισημαίνει ότι «εάν η σύννομη χρήση βίας είναι αναπόφευκτη, οι αστυνομικοί πρέπει να είναι συγκρατημένοι στη χρήση της και να ενεργούν σε αναλογία προς τον θεμιτό σκοπό που επιδιώκεται, να ελαχιστοποιούν τις βλάβες και τους τραυματισμούς, και να διασφαλίζουν ότι παρέχονται βοήθεια και ιατρική φροντίδα σε τυχόν τραυματισμένα ή πληγέντα άτομα το συντομότερο δυνατόν».