Οι κυρώσεις κατά τις Μόσχας που θεσπίσθηκαν με πρωτοβουλία του αμερικανικού Κονγκρέσου, συνιστούν «κήρυξη ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας» και βάζουν «τέλος στις ρωσικές ελπίδες για μία βελτίωση των σχέσεων με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», έγραψε λίγο μετά την επικύρωση από τον Ντ.Τραμπ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Η κυβέρνηση Τραμπ έδειξε την απόλυτη αδυναμία της παραχωρώντας την εκτελεστική εξουσία στο Κονγκρέσο κατά τον πλέον ταπεινωτικό τρόπο».
 
Ανάλογος τόνος επικρατεί στον ρωσικό Τύπο, όπου η Komsomolskaia Pravda γράφει ότι «δεν πρόκειται πλέον για επιβολή κυρώσεων, αλλά για το ποιος είναι ο κύριος του Λευκού Οίκου». «Η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία μετατρέπεται πλέον σε θέμα ζωής και θανάτου για τον 45ο αμερικανό πρόεδρο. Εάν δεν κατορθώσει να πει “όχι” στην αντιπολίτευση τώρα, το επόμενο νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι μία πρόταση μομφής εναντίον του», γράφει η εφημερίδα.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε την Τετάρτη τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προώθησε το Κονγκρέσο παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από το «πολύ ατελές» κείμενο που αντιβαίνει στις προθέσεις του για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Τα μέλη του Κονγκρέσου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην προβάλει το βέτο του, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί από το Κονγκρέσο.

«Περιορίζοντας τα περιθώρια κίνησης της εκτελεστικής εξουσίας, ο νόμος θέτει εμπόδια στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να συνομολογούν θετικές για τον αμερικανικό λαό συμφωνίες και θα φέρει κοντά την Κίνα, τη Ρωσία κι τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Ντ.Τραμπ αναφερόμενος στον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Κονγκρέσο και του επιφυλάσσει το δικαίωμα να παρέμβει εάν ποτέ ο πρόεδρος αποφάσιζε να άρει τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Παρά τα προβλήματα, επικυρώνω αυτόν τον νόμο στο όνομα της εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.