Όσοι λοιπόν θα προσέρχονται αυτοπροσώπως στα ταμεία των υποκαταστημάτων για να πληρώσουν τους φόρους θα δεχθούν επιπλέον χρέωση, σύμφωνα με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με βάση αυτήν την απόφαση, μόνον οι πληρωμές φόρων μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS (με χρήση χρεωστικών καρτών) θα γίνονται πλέον άνευ προμήθειας.
 
Δηλαδή, αν κάποιος φορολογούμενος έχει να πληρώσει τουλάχιστον 10 δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος τότε ο πολίτης θα φτάσει να δώσει επιπλέον 20 ευρώ.
Σκοπός της απόφασης είναι η θέσπιση αντικινήτρων για τη χρήση μετρητών στις πληρωμές προς το Δημόσιο και η διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Επιπλέον, η απόφαση στοχεύει στην εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις προμήθειες που πλήρωνε κάθε χρόνο το Δημόσιο στις τράπεζες για τις εξοφλήσεις φόρων με μετρητά τις οποίες έκαναν οι φορολογούμενοι στα γκισέ των τραπεζικών υποκαταστημάτων.
 
Από το χαράτσι θα απαλλάσσονται μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, πρόσωπα τα οποία τελούν σε δικαστική συμπαράσταση, άτομα που παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, καθώς και οι μόνιμα διαμένοντες σε μη τουριστικές περιοχές με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή σε μη τουριστικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εφόσον πληρώνουν με μετρητά φόρο εισοδήματος ή Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
 
Προϋπόθεση όμως για την απαλλαγή αποτελεί οι πολίτες να καταθέτουν τα μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει στις τράπεζες στις οποίες απευθύνονται και στη συνέχεια να γίνεται μεταφορά των ποσών αυτών από τους λογαριασμούς τους στον λογαριασμό του Δημοσίου.