Ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον νέο υπουργό Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα πρότειναν το Μάρτιο, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, οι οποίες ονομάζονται Δυνάμεις Αυτοάμυνας, να έχουν τη δυνατότητα να επιτίθενται σε εχθρικές βάσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η πρόταση ήρθε μετά από τις δοκιμές πυραύλων που επιχειρεί η Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες.
 
Η απόφαση του υπουργείου Άμυνας σχετικά με το αν θα αγοράσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να μπορεί να επιτίθεται, θα συμπεριληφθεί στις στρατηγικές στρατιωτικής πολιτικής οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος του αμυντικού προγράμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα Nikkei.
 
Μέχρι στιγμής η Ιαπωνία βασιζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για προστασία από επιθέσεις, αλλά οι κινητικότητα της Πιονγιανγκ σε σχέση με τις δοκιμές πυραύλων έχει προκαλέσει νευρικότητα και ανησυχία σε όλη την περιοχή.

 

ΗΠΑ-Ιαπωνία συμφώνησαν για περαιτέρω δράση εναντίον της Β. Κορέας
 

Προ ολίγον ημερών ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ χθες και συμφώνησαν στην ανάγκη να αναληφθεί περαιτέρω δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας, μετά από την πιο πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν στην ανάγκη να αναληφθεί επιπλέον δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας ύστερα από την πιο πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου.