Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους από μοναχές και προσκυνητές η Ιερά Μονή Μυρτιδίων καθώς οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που εξελίσσονταν στο νησί ήταν στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν οι συνεχείς εναλλαγές της κατεύθυνσης των δυνατών ανέμων, καθώς και η πυκνή καύσιμη ύλη, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.
 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Κύθηρα έχουν ενισχύθηκαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.
 

Στήριξη από την Περιφέρεια Αττικής

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και η περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα, στηρίζουν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς εμπράκτως τα χειμαζόμενα από την καταστροφική πυρκαγιά Κύθηρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.
 
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε στην Πυροσβεστική, έπειτα από σχετικό αίτημα, μία ακόμη καθώς και ένα χωματουργικό μηχάνημα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του νησιού.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής παραμένουν στη διάθεση της Πυροσβεστικής για τυχόν νέα αιτήματά της για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
 

Παράλληλα, ανακοινώνεται πως ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στέλνει τη Δευτέρα στο νησί δύο οχήματα: Ένα πυροσβεστικό όχημα 10 τόνων, με 2 κανόνια πίεσης και 4 άτομα προσωπικό καθώς και μία υδροφόρα 12 τόνων με 3 άτομα προσωπικό.
 

«Δεσμευόμαστε ότι η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική»

   
Το νησί των Κυθήρων επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στο νησί η πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.
 
«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, καθώς κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της φωτιάς στα Κύθηρα. Με επικεφαλής την Πυροσβεστική, πρώτο μέλημα όλων όσοι δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σκληρή μάχη με τη φωτιά είναι ο έλεγχος και η κατάσβεσή της» δήλωσε ο Β.  Αποστόλου.
 
«Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά λόγω και του ανάγλυφου της περιοχής, το είδος της βλάστησης και της εναλλαγής της φοράς των ανέμων. Πιστεύουμε ότι τόσο με τις πεζοποπόρες πυροσβεστικές δυνάμεις όσο με την έλευση και πάλι των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων το ξημέρωμα της Δευτέρας, θα έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το νησί των Κυθήρων περνάει δύσκολες ώρες και δεσμευόμαστε ότι η στήριξη της Πολιτείας θα είναι άμεση και ουσιαστική» πρόσθεσε.
 
«Πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η πυρκαγιά κατέκαψε περί τα 15.000 με 17.000 στρέμματα. Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς, κατά το δυνατόν, στην προτέρα κατάσταση» κατέληξε.