Προ ημερών ο Ανδρέας Γεωργίου καταδικάστηκε μόνο για τη μη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο του 2010 και απαλλάχτηκε για την παράλληλη διατήρηση της θέσης του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και για την κατηγορία της μη σύγκλησης του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Η ποινή που επεβλήθη είναι φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο τον καταδίκασε γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, τον Νοέμβριο 2010. Αντίθετα, τον απάλλαξε από την κατηγορία που αντιμετώπιζε διότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ και από εκείνη που αφορούσε το ότι διατηρούσε παράλληλα θέση και στο ΔΝΤ για λίγους μήνες, μαζί με τα καθήκοντά του στην ΕΛΣΤΑΤ. Τους επόμενους μήνες αναμένεται και η κρίση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Οι Financial Times υποστηρίζουν σε άρθρο τους ότι ο Γεωργίου αποτελεί τον «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο» προκειμένου να κρυφτούν οι ευθύνες που έχει το πολιτικό σύστημα για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται για να μπουν τα δημόσια οικονομικά σε μία πιο βιώσιμη τροχιά, παραμένουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το ελληνικό κράτος και να εγγυηθεί το κράτος δικαίου.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ «ιδιαίτερα ανησυχητική» και η συγκεκριμένη υπόθεση εκθέτει και τα όρια της επιρροής της ΕΕ, καθώς η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί θεωρητικά έναν όρο για την ελληνική διάσωση, καθώς οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έχουν καλέσει την Ελλάδα «να λύσει το θέμα».

Θέση για το θέμα Γεωργίου είχε πάρει και η Κομισιόν προχωρώντας σε ωμή παρέμβαση. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε υψώσει ασπίδα υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, υποστηρίζοντας πως παρακολουθούν «με ανησυχία» τα όσα συμβαίνουν και είχε τονίσει πως είναι σημαντικό να προστατευτεί από τον νόμο ο Γεωργίου. «Είναι σημαντικό να προστατεύονται από τον νόμο οι άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους».