Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν το “πάγωμα” των περιουσιακών τους στοιχείων σε αμερικανικό έδαφος, την απαγόρευση να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, αλλά και την απαγόρευση συνεργασίας τους με αμερικανικές εταιρίες. Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο Reuters.

Δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις για την κατάρτιση της λίστας με τα νέα πρόσωπα, ενώ θεωρείται πιθανό ότι θα συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό ονομάτων, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος που θα γίνει η σχετική ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον προχώρησε στην εφαρμογή κυρώσεων κατά του Μαδούρο προσωπικά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είχαν εξαγγελθεί κυρώσεις κατά 13 πολιτών της Βενεζουέλας στις 26 Ιουλίου.

Ο επόμενος κύκλος των κυρώσεων αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει κυρώσεις για τον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια περιορισμών, ενώ δεν θέλει να κλιμακώσει κατά την παρούσα περίοδο, αξιοποιώντας όλο το πλαίσιο μέτρων που διαθέτει. «Θέλουμε ν’ αφήσουμε περιθώριο για την ανάληψη περισσότερης δράσης, στην περίπτωση που οι ενέργειες του Μαδούρο συνεχιστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διεργασίες για το παραπάνω ζήτημα και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο.

Ο Λευκός Οίκος δεν στάθηκε δυνατό ν’ ανταποκριθεί σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων, καθώς την πληροφορία για τις νέες κυρώσεις δημοσιοποίησε πρώτο το Bloomberg News.

Η κυβέρνηση Τραμπ συντάσσεται με την άποψη της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα ότι η νέα Συντακτική Συνέλευση που συγκροτήθηκε σε σώμα κι ορκίστηκε την Παρασκευή, είναι ένα νομοθετικό μέσο που θα έχει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των υπερεξουσιών του Μαδούρο, μετά από μήνες βίαιων διαδηλώσεων, που χαρακτηρίζουν τις καθημερινές εξελίξεις στην χώρα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μέτρα κατά του Μαδούρο την προηγούμενη εβδομάδα στοχοποιώντας την κατάχρηση εξουσίας από τον ίδιο και προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο τα μέλη της νέας Συντακτικής Συνέλευσης να βρεθούν αντιμέτωπα με αμερικανικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, αλλά και οι περισσότερες από τις γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας καταδίκασαν ως “στημένη” την εκλογή της νέας Συντακτικής Συνέλευσης.