Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η επανεισδοχή προσφύγων από τη Γερμανία είναι συμβολική και αφορά μερικές δεκάδες ανθρώπους. «Από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ένας αριθμός θα μείνει στη χώρα μας. Θέλουμε να περπατήσουμε στο μέλλον μαζί τους. Ξεκινάμε μία διαδικασία ένταξης πολύ δύσκολη αλλά θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε. 
 
Αναφορικά με το ζήτημα της επαναπροώθησης προσφύγων από την Γερμανία είπε ότι είναι κάτι που έχει πει εδώ και 4 μήνες. «Έδωσα δύο συνεντεύξεις στη Γερμανική τηλεόραση και σήμερα αντιμετωπίζω μία οξύτατη κριτική για πράγματα που έχω εδώ και πάρα πολύ καιρό πει. Θα εφαρμόσουμε συμβολικά την συνθήκη του Δουβλίνου κάτι το οποίο σημαίνει πως ο αριθμός θα είναι πολύ μικρός, λίγων δεκάδων ανθρώπων μέσα στους επόμενους μήνες», είπε χαρακτηριστικά. 
 

«Μας φρενάρουν οι αδυναμίες που έχουμε σαν διοίκηση»
 

Αναφερόμενος στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας σημείωσε πως «σήμερα έχουμε 50.000 πρόσφυγες στη χώρα και οι ροές είναι σταθερές και ελεγχόμενες. Η κατάσταση στα νησιά είναι ακόμη δύσκολη αλλά στην ενδοχώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Όλα όμως εξαρτώνται από μεταβλητές όπως οι ροές. Δεν είναι κανείς όμως ταχυδακτυλουργός να βγάζει λαγούς από το καπέλο. Δεν λύνονται τα προβλήματα με τον τρόπο που κι εγώ θα ήθελα αλλά γίνονται οι προσπάθειες να καλυφθούν. Αυτά που μας φρενάρουν ουσιαστικά είναι οι αδυναμίες που έχουμε σαν διοίκηση». 
 
Σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου και την διαδικασία, είπε ότι «έχουμε 56.000 αιτήσεις ασύλου τις οποίες τις εξετάζουμε κάθε μία ξεχωριστά με βάση τις συνθήκες κάτι το οποίο δημιουργεί έναν εγκλωβισμό αλλά δεν θέλουμε να παραβούμε το διεθνές δίκαιο.Δεν είχαμε καμία εμπειρία από τέτοιο κύμα μετανάστευσης». 
 
Σε ερώτηση σχετικά με τις ΜΚΟ απάντησε :«είχαμε πάρα πολλά προβλήματα αλλά χωρίς τις ΜΚΟ δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Βρήκαμε μία κοινή γραμμή και η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Σήμερα που το κράτος επανέρχεται οι ΜΚΟ κάνουν λάθος και ξεφεύγουν από τα όρια. Σήμερα που θέλουμε να στείλουμε γιατρούς στις δομές μας καταγγέλλουν. Ο ρόλος των ΜΚΟ θα περιορίζεται όσο οι ανάγκες καλύπτονται από το κράτος». 
 

ΝΔ: Ο Μουζάλας κατασκευάζει ειδυλλιακή εικόνα

 

Για προσπάθεια του υπουργού Μετανάστευσης να κατασκευάσει μία ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, που κατηγορεί τον κ.Μουζάλα ότι οι ισχυρισμοί του συγκρούονται με την δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες των νησιών, αλλά και οι πρόσφυγες – μετανάστες στα κέντρα υποδοχής και τονίζει ότι η «ανικανότητα στη διαχείριση δεν καλύπτεται από την ικανότητα στην προπαγάνδα».

«Στο τελευταίο διάστημα, οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα προβλήματα στις δομές φιλοξενίας» παρατηρεί η Ν.Δ.


Οι πρόσφυγες μπαλάκι στα χέρια της Ευρώπης


Υπενθυμίζεται ότι τις επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Ελλάδα ετοιμάζει η Γερμανία, στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, γεγονός που επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Η επαναπροώθηση αφορά άτομα που περνώντας από την Ελλάδα συνέχισαν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της ΕΕ μετά το Μάρτιο του 2017.

«Πριν από λίγες μέρες εγκρίναμε μικρό αριθμό επιστροφών προσφύγων από τη Γερμανία και μερικές άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου. Οι γερμανικές και ελληνικές αρχές ασύλου έχουν αναλάβει την εφαρμογή της διαδικασίας. Υπήρχε πίεση από χώρες της ΕΕ να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε και πάλι επαναπροωθήσεις. Κατανοώ ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να δείξουν στους πολίτες ότι κάνουν κάτι. Γι’ αυτό θέλω να τις βοηθήσω», είπε ο Γ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD