Όπως αναφέρεται, η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο που υπολογίζεται συνολικά στα 43,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται στα 33 εκατ. μόνο για τα τούνελ της Δυτικής Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος 23 ατόμων και η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία, οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος δύο πρώην προέδρων της εταιρίας (2009 και 2014), πρώην αντιπροέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων των ίδιων περιόδων, ενός διευθύνοντος συμβούλου, γενικών διευθυντών έργων και μηχανικών που είχαν αναλάβει το έργο γενικής εποπτείας των κατασκευών στη Δυτική Μακεδονία (στις σήραγγες των Γρεβενών), όπως επίσης και στελεχών της εταιρίας που ανέλαβε την κατασκευή των σηράγγων αυτών.

Επιπλέον, δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος νομικού συμβούλου της Εγνατίας για απιστία δικηγόρου, ενώ οι διώξεις, ασκήθηκαν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, απάτης σε βάρος της ΕΕ, απλής κακουργηματικής απιστίας, ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου και ηθικής αυτουργίας στις πράξεις αυτές.


«Το ποσό των 78 εκατ. διεκδικεί η διοίκηση της εταιρίας από 20 στελέχη»

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας, την περασμένη εβδομάδα, διέταξε να διενεργηθεί νέα προκαταρκτική εξέταση από την Οικονομική Αστυνομία, έτσι ώστε να διερευνηθούν τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, της απάτης, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα.

Τέλος, με αγωγή που κατέθεσε η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας Οδός ΑΕ, διεκδικεί το ποσό των 78 εκατομμυρίων ευρώ από συνολικά 20 στελέχη και ανώτερους υπαλλήλους της εταιρείας ως αποζημίωση για την υπόθεση με τις υπερκοστολογήσεις.

Η εταιρεία κατέθεσε αγωγή και στρέφεται σε βάρος διοικήσεων, συγκεκριμένων μελών διοικητικών συμβουλίων και μηχανικών που ενέκριναν τις συγκεκριμένες υπερβάσεις.