Ο Imad Atabi χτυπήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Ριφ της Αλ Χοσέιμα στα τέλη Ιουλίου, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ραμπάτ, όπου και παρέμεινε σε κώμμα.

Σύμφωνα με εισαγγελική πηγή της χώρας που επικαλούνται τοπικά μέσα, ο Atabi πέθανε την Τρίτη, αναφέροντας πως διεξάγεται έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια του θανάτου του και να εντοπιστούν ο υπεύθυνοι.

Η είδηση του θανάτου έριξε λάδι στη φωτιά της ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας της αφρικανικής χώρας, καθώς οι διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τον θάνατο ιχθυοπώλη από ένα φορτηγό σκουπιδιών, καθώς προσπαθούσε να ανακτήσει ξιφία που του είχε κατασχεθεί εξαιτίας της απαγόρευσης αλιείας του. Μάλιστα, στο άκουσμα του θανάτου του Atabi, διαδηλωτές βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για το άδικο θάνατο.

Το αίτημα για δικαιοσύνη οδήγησε γρήγορα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό κίνημα, που στο επίκεντρο θέτει τις θέσεις εργασίας και τη διαφθορά, με αποτέλεσμα οι αρχές να στοχοποιήσουν τα ηγετικά πρόσωπα του κινήματος και να τα συλλάβουν. Σημειώνεται πως, η διαμαρτυρία κατά την οποία τραυματίστηκε ο Atabi έλαβε χώρα με τους διαδηλωτές να ζητούν την απελευθέρωσή τους.

Όπως αναφέρεται, ο βασιλιάς Μοχάμεντ απελευθέρωσε περισσότερους από 1.000 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 40 ατόμων που συνελήφθησαν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις στη Ριφ, ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που παραμένουν φυλακισμένοι.