Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Βούτσης σχολίασε ότι η «εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική» και συνέχισε λέγοντας πως «η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε “Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”».

«Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι “ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”. Οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους», πρόσθεσε. 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. που εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Βούτση κάνοντας λόγο για παραλήρημα ιδεοληψίας και προσθέτοντας ότι «αμφισβήτησε ακόμη και τη θρησκεία του ελληνικού λαού, παρόλο που ρητά αναγνωρίζεται από το Σύνταγμά μας».

Στον πρόεδρο της Βουλής απάντησε και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που με ανάρτηση του στο twitter σχολίασε ότι «οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους»

Στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας απάντησαν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τις ανακοινώσεις της, αλλά και τη συνολική αντιπολιτευτική στάση της υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. [Η αριστεία των κληρονόμων, ο παρωχημένος εθνικισμός του “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια” και το δόγμα τάξη και ασφάλεια, βρίσκουν το ταίρι τους στον φονταμενταλισμό της αγοράς και τον καθημερινό κιτρινισμό. Συνεχίστε έτσι» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Απ' την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε επίσης στη Ν.Δ. κατηγορώντας την για ανακοινώσεις που είναι «έμπλεες τρομολαγνείας και ακροδεξιάς ρητορείας» για να προσθέσει ότι «προσπαθεί να καλύψει την ένδεια πολιτικής πρότασης με συνεχείς στοχοποιήσεις».