Σύμφωνα με το Reuters, η λέμβος έφτασε περίπου στις 14:00, τοπική ώρα, στην παραλία ντε λος Αλεμάνες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τους μετανάστες να πηδούν από την βάρκα και να τρέχουν στην παραλία. Όπως αναφέρεται, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο από την αστυνομία για το περιστατικό.
 
Εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών, τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες έχει καταγραφεί μια αύξηση στις απόπειρες μεταναστών να φτάσουν στις ακτές της Ισπανίας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, περισσότεροι από 100.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη από την Νότια Αφρική και την Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των οποίων μέσω θαλάσσιων διαδρομών.
 

ΔΟΜ: Οι αφίξεις μεταναστών στην Ισπανία μπορεί να υπερβούν φέτος τις αφίξεις στην Ελλάδα

 
Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ισπανία δια θαλάσσης, με λέμβους ή ακόμη και με τζετ-σκι, μπορεί να ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ.
 
Σ' ένα φαινόμενο πρωτοφανές για την Ισπανία, δεκάδες μετανάστες αποβιβάσθηκαν χθες ανάμεσα στους τουρίστες σε μια παραλία κοντά στο Κάδιθ, αφού διέπλευσαν το Στενό του Γιβραλτάρ. Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Ίντερνετ, τους βλέπει κανείς να κατεβαίνουν γρήγορα από μια φουσκωτή λέμβο για να ανέβουν τρέχοντας την παραλία.
 
Την ίδια ημέρα, δώδεκα άλλοι εισήλθαν με τζετ-σκι στα χωρικά ύδατα του ισπανικού θυλάκου της Θέουτα στο Μαρόκο και ένας απ' αυτούς πνίγηκε πριν φθάσει στην παραλία, ανακοίνωσε η νομαρχία της Θέουτα.
 
«Δεν ακούγαμε να μιλούν πολύ για την Ισπανία, αλλά φέτος αυτό συμβαίνει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζοέλ Μιλμάν, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη.
 
Το μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής ροής εξακολουθεί να περνά από την Ιταλία, όμως «η Ισπανία μπορεί να ξεπεράσει φέτος την Ελλάδα», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, 8.183 μετανάστες είχαν αποβιβαστεί στην Ισπανία μέχρι τις 6 Αυγούστου, δηλαδή υπερτριπλάσιοι των περίπου 2.500 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Στις 6 Αυγούστου, 11.713 είχαν φθάσει δια θαλάσσης στην Ελλάδα.
 
Από την αρχή του χρόνου, 120 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας τον διάπλου προς την Ισπανία, έναντι 128 ολόκληρο το 2016, πάντα σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.
 
Πολλοί μετανάστες έρχονται από τη Δυτική Αφρική και «ένα μέρος αυτής της ροής περνά από το Μαρόκο» μάλλον, παρά από τη Λιβύη που έχει εγκαταλειφθεί στις πολιτοφυλακές, εξηγεί ο εκπρόσωπος. «Υποθέτουμε πως η οδός κατά μήκος της ακτής για να φθάσουν στο Μαρόκο θεωρείται ασφαλέστερη».