Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα ΑνωγειαΝέοι, νέοι της περιοχής των Ανωγείων που διοργανώνουν το φεστιβάλ, ο σκοπός του είναι η προώθηση των μηνυμάτων της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού καθώς και η ενημέρωση του κόσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 
Συγκεκριμένα στην πρόσκληση αναφέρεται: 
 
Θα προσπαθήσουμε, ξετυλίγοντας το κουβάρι του φασισμού μέσα στον χρόνο να αναδείξουμε το πραγματικό του πρόσωπο και να θίξουμε τα φαινόμενα της ακραίας βίας και τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. 
 
Σε μια εποχή που όλων των ειδών οι κρίσεις μας δοκιμάζουν καθημερινά, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται χωρίς δισταγμό, η αξιοπρέπεια μας τίθεται διαρκώς υπό διαπραγμάτευση και τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι. Αλλά να παλέψουμε ενωμένοι με αυτά τα σπουδαία και τα απλά που μας έχουν απομείνει. Την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.  
 
Σας προσκαλούμε λοιπόν στις 10&11 Αυγούστου του 2017 στο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Διήμερο που διοργανώνουμε, να συμμετέχετε, να στηρίξετε την προσπάθεια μας και όλοι μαζί από το πιο ορεινό χωριό του Ψηλορείτη να φωνάξουμε και να αντηχήσει ένα μεγάλο «Όχι στο φασισμό και τον ρατσισμό. 
 
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε έναν τόπο με ιδιαίτερο στίγμα για την Κρήτη και όλη την Ελλάδ, τόσο λόγω της πλούσιας ιστορίας του  όσο και λόγω της πρωτοπόρας δράσης αλληλεγγύης με το κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων που λειτουργεί εκεί από το 2000. Σε αυτά τα δύο ορόσημα αναφέρονται οι διοργανωτές:

 

Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων

 
Φέτος στις 13 Αυγούστου, κλείνουν 73 χρόνια από το 3º ολοκαύτωμα στην ιστορία των Ανωγείων, την ισοπέδωσή τους από τα γερμανικά στρατεύματα των ναζί και τον ξεριζωμό των αμάχων κατοίκων του, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, που επέδειξαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες γείτονές τους. Μια προσφυγιά, μικρότερης κλίμακας, που ανέδειξε με την ίδια ένταση την διαχρονική αξία της αλληλεγγύης. Η ημέρα αυτή, λοιπόν, αποτελεί ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον τόπο μας και μας υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε απέναντι σε αυτούς που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Μας υπενθυμίζει την ευθύνη που έχουμε, ως νέα γενιά, να διαφυλάξουμε την ιστορική μας μνήμη, να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας, να αντιμετωπίζουμε «το κτήνος» στην καθημερινότητά μας, να αντιστεκόμαστε σε καθετί απάνθρωπο, να προστατεύουμε τη διαφορετικότητα, το δικαίωμά κάθε ανθρώπου στην άλλη άποψη, το δικαίωμά του στην εργασία και στην υγεία, δείχνοντας μηδενική ανοχή στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
 

Τα Ανώγεια της Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες του Πολέμου 

 
Στα Ανώγεια από το 2000 λειτουργεί ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής. Στα 17 χρόνια που ακολούθησαν πέρασαν από το χωριό μας 400 περίπου προσφυγόπουλα, που βρέθηκαν στη χώρα μας να ζητούν άσυλο. Κατά την παραμονή τους απέκτησαν ένα ιδιαίτερο δέσιμο τόσο με το χωριό όσο και με τους ανθρώπους του. Σε μια ορεινή, δυσπρόσιτη αλλά και φιλόξενη κορφή του Ψηλορείτη τα παιδιά αυτά πέρασαν την  εφηβεία τους, ενηλικιώθηκαν, έφυγαν, βρήκαν το δρόμο τους και αρκετά από αυτά επισκέπτονται κατά καιρούς τον τόπο μας. Άλλα πάλι παρέμειναν, έχοντας γίνει ένα με τους κατοίκους και το χωριό. Ζήσαμε την προσφυγιά όταν οι Ναζί προσπάθησαν να μας ξεριζώσουν επειδή δεν υποταχτήκαμε στο μίσος και τη μισαλλοδοξία τους. Οφείλαμε να ανταποδώσουμε την αλληλεγγύη που πήραμε από τους γείτονες μας, σε όσους βρέθηκαν στην ίδια μοίρα απ’ όσο μακριά κι αν έρχονται. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε… 

 

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

 
Το Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό διήμερο Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων και περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, κοινωνική διεθνή κουζίνα, θεατρικό παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους, ποδοσφαιρικό τουρνουά, γκράφιτι, αγώνες σκάκι και φυσικά μουσική, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.  
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα: 
 
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 
Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά
 
Προβολή Ντοκιμαντέρ: «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»
 
Ομιλίες:
‣ Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Δημοσιογράφος
‣ Ελευθερία Κουμάντου, Δημοσιογράφος, Μέλος Golden Dawn Watch
‣ Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Ερευνήτρια Μοντέρνας Ποίησης Πανεπιστημίου Γλασκώβης
 
Μουσικό Πρόγραμμα:
Κωστής Αβυσσινός (Μπουλγαρί, Λαούτο, Μαντολίνο)
Μανώλης Μανουσάκης (Λαούτο)
Χάρης Παναγιωτάκης (Λύρα)
Νίκος Νικηφοράκης (Κρουστά)
 
Μανωλάκης-Couleur Locale:
Γιώργης Μανωλάκης (Λαούτο-Τραγούδι)
Νικόλας Χριστόπουλος (Τύμπανα)
Γιάννης Καπετανάκης (Κοντραμπάσο)
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 
Κοινωνική διεθνής κουζίνα
 
Αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου, με τις ομάδες του Αετού Ανωγείων, Τηγανίτη ΑΣΗ και Λίβα Α.Σ. Ρεθύμνου
 
Ομιλίες:
‣ Γιώργος Χαγιάς, Υποψήφιος Δρ. Εξωτερικής Πολιτικής στο Παν/μιο της Μακεδονίας
‣ Μανόλης Φραγκάκης, Πρόεδρος Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων
‣ Ντανιέλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της ΕΚΕΚΔΑΑΔ, Δικηγόρος Αθηνών
 
Μουσικό Πρόγραμμα:
Γιάγκος Χαιρέτης
 
Social Waste & Αντίποινα
 
Ένα & Ένα:
Μαρία Κώτη (Τραγούδι-Κρουστά)
Βασίλης Ξυλούρης (Λαούτο-Τραγούδι)
Νίκος Βλατάς (Λύρα-Τραγούδι)
Βαγγέλης Συλιγάρδος (Λαούτο-Μπουζούκι-Τραγούδι)
Μιχάλης Κώτης (Κιθάρα-Ούτι-Λάφτα-Τραγούδι)
 
Παράλληλες εκδηλώσεις 
 
Συμμετοχή Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων
 
Workshop Φωτογραφίας με κέντρο φιλοξενίας, Χλόη Κριθαρά και Ελένη Αλμπαρόσα
 
Γκράφιτι, Έκθεση φωτογραφίας για το προσφυγικό
 
Βραβευμένη ταινία μικρού μήκους “Η Εσμιγιά” από το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου