Η Κίνα ελπίζει πως όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν να χαλαρώσει η παρούσα τεταμένη κατάσταση και να αυξήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αντί να προβαίνουν διαδοχικά σε επιδείξεις ισχύος, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε σύντομη δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Στο μεταξύ, το σχόλιο της κρατικής κινεζικής εφημερίδας Global Times ότι η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, αν η Πιονγκγιάνγκ εξαπολύσει επίθεση απειλητική για τις ΗΠΑ, δημοσιεύεται αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε και πάλι χθες τον τόνο στις δηλώσεις του κατά της Βόρειας Κορέας λέγοντας ότι η προηγούμενη απειλή του να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αν αυτή εξαπολύσει επίθεση, μπορεί να μην ήταν αρκετά σκληρή.

Εξαιτίας των εντάσεων, οι ασιατικές αγορές βυθίσθηκαν και πάλι σήμερα και οι ευρωπαϊκές μετοχές έμοιαζαν έτοιμες για τη χειρότερη φετινή εβδομάδας τους.

«Αυτή η κατάσταση αρχίζει να εξελίσσεται στην Κρίση των Κουβανικών Πυραύλων αυτής της γενιάς», σημειώνει ο επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας ING για θέματα της Ασίας Ρόμπερτ Καρνέλ. «Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει να ενισχύει τον λεκτικό πόλεμο, οι πιθανότητες για μια διπλωματική λύση μειώνονται».

Η Κίνα, η σημαντικότερη σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ, έχει επαναλάβει εκκλήσεις για ηρεμία στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Το Πεκίνο έχει εκφράσει απογοήτευση τόσο για τις επανειλημμένες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ όσο και για τη συμπεριφορά της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, όπως τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων, που θεωρεί ότι κλιμακώνουν τις εντάσεις.

«Η Κίνα θα πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές πως, αν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πρώτη πυραύλους που θα απειλούν έδαφος των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αντίποινα, η Κίνα θα παραμείνει ουδέτερη», αναφέρει σε κύριο άρθρο της η Global Times, η οποία διαβάζεται ευρύτατα, αλλά δεν αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πολιτική.

«Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποιήσουν πλήγματα και προσπαθήσουν να ανατρέψουν το βορειοκορεατικό καθεστώς και να αλλάξουν το πολιτικό σχέδιο της Κορεατικής Χερσονήσου, η Κίνα θα τους εμποδίσει να το κάνουν», προσθέτει.