O Π. Παυλόπουλος, ο οποίος για πρώτη φορά παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει ο δήμος για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σημείωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση».

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ περί σεβασμού του αγώνα των Ελλήνων, ο Π. Παυλόπουλος είπε: «Επιτέλους αναγνωρίζονται οι θυσίες αυτού του λαού, ο οποίος για να μείνει στην Ευρώπη έκανε πολλά. Οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σε αυτό το σημείο ενώθηκαν και υπερασπίστηκαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι Έλληνες με πολλές θυσίες, για λάθη που δεν ήταν μόνο δικά τους, επέλεξαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. 'Αλλοι, χωρίς, θυσίες επέλεξαν το δρόμο της εξόδου. Το ποιος είναι τελικά πραγματικός Ευρωπαίος εύκολα το καταλαβαίνει κανείς. Εμείς το αποδεικνύουμε καθημερινά».

«Έτσι εκλαμβάνω», σημείωσε, «τη χθεσινή δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ και θεωρώ πως αυτό είναι μία αναγνώριση στη σημασία της Ελλάδας και του αγώνα των Ελλήνων να παραμείνουν και να αγωνιστούν για την ιδέα της Ευρώπης. Υπάρχει και κάτι άλλο, όμως, που πρέπει να εξάρω από τη χθεσινή ομιλία της. Εμείς έχουμε πει πολλές φορές πως θέλουμε μία Ευρώπη, η οποία θα βαθαίνει τις ρίζες της. Δεν θα είναι μία οικονομική και νομισματική μόνο Ευρώπη. Θα είναι εκείνη που οραματίστηκαν όσοι την έχτισαν για να μη ξαναζήσουμε ποτέ τους εφιάλτες του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Ναι, ένα μεγάλο τμήμα αφορά την οικονομία, την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υποτιμούμε καθόλου την πρόοδο που συντελέστηκε μέσα από την οικονομική και νομισματική ένωση. Δεν ξεχνάμε, όμως, ποτέ ότι ο ρόλος της Ευρώπης θα ολοκληρωθεί μόνο όταν υπάρξει και η θεσμική της ενοποίηση. Όταν οι θεσμοί θα λειτουργούν για να κρατηθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη».

«Οι αρχές αυτές», τόνισε, «που στηρίζεται και θα στηριχθεί η Ευρώπη είναι οι αρχές που εμείς λέμε πάντοτε και χθες επισήμανε και η καγκελάριος. Είναι οι αρχές της ελευθερίας, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για αυτές τις αξίες αγωνιζόμαστε μαζί με τους εταίρους μας για να χτίσουμε την Ευρώπη. Και θα την χτίσουμε αυτή την Ευρώπη που έχει ανάγκη ο κόσμος ολόκληρος, γιατί όπως λέω πάντα ο ρόλος της Ευρώπης είναι πλανητικός. Η Ευρώπη έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει που δεν μπορεί καμία άλλη δύναμη. Στην Ιστορία της υφηλίου η Ευρώπη έμεινε και θα μείνει, όχι ως η μεγάλη οικονομική δύναμη, ούτε ως η μεγάλη στρατιωτική δύναμη, αλλά η μόνη δύναμη που μπορεί, να υπερασπίζεται τον άνθρωπο στην πορεία του και την ολοκλήρωση του προορισμού του».

Όπως επισήμανε ο Π. Παυλόπουλος «ηΕλλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι, δηλαδή, δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Εμείς οι Έλληνες ζώντας μέσα στην Ευρώπη, οραματιζόμενοι και χτίζοντας μαζί με τους εταίρους μας αυτή την Ευρώπη, λέμε σε όλους τους γείτονες μας, ιδίως στην Τουρκία, ότι είμαστε εδώ να ενισχύσουμε την πορεία της στην Ευρώπη, γιατί θέλουμε όλους τους λαούς των Βαλκανίων και την γείτονα, τούς θέλουμε κοντά σε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία. Πορεία, όμως, που έχει προϋποθέσεις. Για να γίνεις μέλος αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, πρέπει να τηρήσεις ορισμένες υποχρεώσεις. Και αυτές είναι οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο έχει ορίσει ότι πρέπει να σεβόμαστε τα σύνορα μας, να σεβόμαστε την κυριαρχία μας, να σεβόμαστε το έδαφος μας, κάθε λαός. Λέμε, λοιπόν, ότι εμείς εδώ είμαστε, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές, να βοηθήσουμε την πορεία όλων προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Είμαστε εδώ, όμως, και για να υπερασπιστούμε το έδαφος μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, τη κυριαρχία μας, τα σύνορα μας, που είναι παράλληλα έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Ανωγείων.