Σύμφωνα με πληροφορίες του Independent, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται με τις φλόγες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πόλη Βίλα ντελ Ρέι, που απειλείται από τη φωτιά. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας, υπάρχουν μέσα σε δύο ημέρες έχουν τραυματιστεί 45 άνθρωποι εξαιτίας της φωτιάς.

Στο κάλεσμα της Πορτογαλίας ανταποκρίθηκε άμεσα η Ισπανία, που συμμετέχει στην κατάσβεση των πυρκαγιών με 120 πυροσβέστες, 27 οχήματα και τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη σε δέκα περιοχές της χώρες, με τις «κόκκινες ζώνες» να βρίσκονται στο Καστέλο Μπράνκο, τη Σανταρέμ και την Κοΐμπρα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:  «Η αρωγή προς την Πορτογαλία είναι αυτήν τη στιγμή μια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαριστώ την Ισπανία που προσέφερε γρήγορα την υποστήριξή της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».