Σύμφωνα με τις αρχές των Φιλιππίνων, οι τουλάχιστον 32 άνθρωποι που σκοτώθηκαν την Τρίτη ήταν οπλισμένοι ύποπτοι και γι αυτό αντέδρασαν οι αρχές. Ο νέος τραγικός απολογισμός του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, από την επαρχία Μπούλακαν, βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα, θεωρείται ότι είναι ο υψηλότερος μέσα σε μια μέρα.
 
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν και οι αξιωματικοί κατέσχεσαν ναρκωτικά και όπλα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.
 
Ωστόσο, η εκστρατεία του  Ρ. Ντουτέρτε, που σύμφωνα με τον ίδιο, στοχεύει στην εξάλειψη του εμπορίου ναρκωτικών, έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς επικρίσεις αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων.


Απειλές σε μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 
Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, ο ίδιος απείλησε με θάνατο μέλη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιδρούσαν στην πολιτική του. «Οι οργανώσεις προάσπισης λένε ότι σκοτώνω. Τους απαντώ “εντάξει, σταματώ, οι ναρκομανείς θα αυξηθούν”», δήλωσε ο Ντουτέρτε. «Όταν έρθει ξανά ο καιρός να τους πολεμήσουμε, θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ναρκομανείς για να σκοτώσουμε. Και θα σας συμπεριλάβω σε αυτούς, διότι εσείς τους επιτρέψατε να πολλαπλασιαστούν», σημείωσε.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη δήλωση του Φιλιππινέζου προέδρου. «Η δήλωση αυτή αποτελεί υποκίνηση σε μίσος εναντίον οποιουδήποτε επικρίνει τον πόλεμό του εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας οι αστυνομικοί έχουν σκοτώσει 2.004 ανθρώπους υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους σε επιχειρήσεις εξόντωσης κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών από την τότε που ο Ν. Ντουτέρτε ανέλαβε χρέη προέδρου, την 1η Ιουλίου. Επιπλέον, διερευνώνται πάνω από 3.500 ύποπτοι θάνατοι.