Η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει σε έγγραφο που δημοσιεύεται την Τετάρτη ότι επιθυμεί σύνορα χωρίς «φυσική υλική υποδομή και συνοριακά φυλάκια» με το επιχείρημα ότι οι νέοι τελωνειακοί κανόνες που θα ισχύσουν μετά το Brexit θα επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.

Το μελλοντικό στάτους των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία, που θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τη Βρετανία, και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας , η οποία θα παραμείνει μέλος της Ενωσης , είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι το θέμα του συνοριακού καθεστώτος θα πρέπει να επιλυθεί νωρίς, πριν από από τις συνομιλίες για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.

«Και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν ευελιξία και φαντασία», δήλωσε βρετανική κυβερνητική πηγή. Το Λονδίνο προωθεί δύο επιλογές για τις μελλοντικές τελωνειακές διευθετήσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση: η πρώτη περιλαμβάνει την παντελή απουσία τελωνειακών ελέγχων και η δεύτερη την εφαρμογή υπερσύγχρονων μεθόδων ελέγχων χωρίς να υπάρχει ανάγκη διακοπής της ροής προσώπων και αγαθών.

Παρόλα αυτά, η ιδέα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους ευρωπαίους εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φέρχοφστατ χαρακτήρισε «φαντασίωση» την ιδέα των «αόρατων συνόρων».