Σε ερώτηση που του έγινε την Τρίτη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση από τον βουλευτή του κεντροαριστερού, κεμαλικού CHP, Νιγιάζι Νέφι Κάρα, σχετικά με ζητήματα νήσων και νησίδων στο Αιγαίο, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών κυρωμένα με ισχύουσα διεθνή συμφωνία» και αυτό δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου, υπογράμμισε ότι η τύχη τους καθορίστηκε με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, οι οποίες περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες «σχετικά τόσο με την κυριαρχία όσο και με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Παράλληλα, δήλωσε πως τα προβλήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία σχετικά με το Αιγαίο θα πρέπει να λυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας. «Όπως είναι γνωστό, οι υποθέσεις οι σχετικές με το Αιγαίο αντιμετωπίζονται μέσω όλων των διαύλων διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η χώρα μας εύχεται όλα τα προβλήματα να λυθούν μέσω αυτού του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας».